Uzina Dacia şi-a suspendat producţia de luni, pentru două săptămâni
Uzina de automobile Dacia şi-a suspendat din nou producţia, de luni, angajaţii fiin trimişi în vacanţă forţată timp de două săptămâni.
Administraţia a anunţat că Dacia îşi suspendă producţia în perioada 26 ianuarie - 8 februarie 2009 ca urmare a scăderii dramatice şi continue a pieţelor auto, în special a celei din România.
Producţia urmează să fie reluată începând cu data de 9 februarie, iar muncitorii care vor rămîne acasă, în şomaj tehnic, vor fi plătiţi cu 85% din salariul individual brut, aşa cum prevede Contractul colectiv de muncă Dacia pe 2008.
În comunicatul remis de uzina de la Mioveni se afirmă că piaţa de vehicule noi din România este asfixiată de comerţul cu vehicule de mâna a doua provenite din import. În decembrie 2008, înmatriculările de vehicule vechi importate au atins nivelul de 54.712 de unităţi, în creştere cu 471% faţă de luna decembrie 2007, iar la nivelul anului 2008 au fost înmatriculate 300.891 de maşini de ocazie de import. Practic, începând cu noiembrie 2008, pentru fiecare vehicul nou comercializat în România, au fost înmatriculate trei vehicule de ocazie.De asemenea, oficialii uzinei de la Mioveni au precizat că 300 de contracte pe perioadă determinată care se termină la sfârşitul lunii ianuarie nu vor mai fi reînnoite.
Uzina Dacia şi-a întrerupt producţia de mai multe ori în ultimele luni, ca urmare a scăderii pieţelor auto. Angajaţii uzinei s-au aflat în şomaj tehnic în perioadele 30 - 31 octombrie, 13 - 14 noiembrie, 20 noiembrie - 7 decembrie, 11 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009, şi vor intra din nou în şomaj tehnic în perioada 26 ianuarie - 8 februarie.
Sistarea producţiei de la Dacia a afectat şi principalii furnizori ai uzinei. Astfel, aproape 230 de salariaţi de la producătorul de sârme, cabluri şi cablaje auto Leoni din Mioveni, furnizor Dacia, vor rămâne fără locuri de muncă deoarece compania a decis să închidă această fabrică, din cauza scăderii dramatice a comenzilor, urmând să fie menţinută unitatea productivă din Piteşti.
Compania Leoni a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că îşi va ajusta producţia de la cele două unităţi productive din judeţul Argeş, pentru a se adapta la scăderea dramatică a cererii înregistrate în industria auto. Potrivit unui comunicat de presă remis de Leoni, compania trebuie să-şi reducă, în consecinţă, capacitatea de producţie din raţiuni de logistică şi randament şi ia în considerare închiderea fabricii din Mioveni pentru a putea păstra locurile de muncă existente în Piteşti. De asemenea, şi fabrica din Piteşti urmează să-şi ajusteze nivelul de producţie la cererea diminuată, prin măsuri de reducere temporară a forţei de muncă.
Procesul de închidere a fabricii din Mioveni ar urma să fie finalizat cel târziu în iunie 2009. Până atunci, producţia, care deja s-a redus drastic în decembrie şi care s-a oprit la sfârşitul anului, nu ar mai fi reluată. Odată cu închiderea fabricii, cei aproximativ 230 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi conform planului de concediere colectivă. Contractele de muncă pe perioadă determinată ar urma să nu mai fie prelungite.
Potrivit liderilor Sindicatului Automobile Dacia (SAD), furnizorii Dacia sunt nevoiţi să-şi ajusteze programul de muncă în funcţie de cel al uzinei. Principalii furnizori pentru Dacia ai căror salariaţi sunt reprezentaţi de SAD sunt Leoni Mioveni, Leoni Piteşti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL şi A.S.I. (furnizor punţi).