Unitatea 1 de la Cernavodă a fost oprită pentru şapte zile
Unitatea 1 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, care funcţiona la putere nominală, va fi oprită pe o perioadă de şapte zile după ce s-a constatat, în urma unei inspecţii o neetanşeitate la sistemul de instrumentaţie din circuitul primar, a anunţat Nuclearelectrica.
"În cadrul programului de inspecţie al Unităţii 1 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, care funcţiona la putere nominală, s-a constatat în data de 29 mai 2009 o neetanşeitate la sistemul de instrumentaţie din circuitul primar. Specialiştii centralei au făcut o evaluare operativă a situaţiei şi au decis oprirea unităţii în mod controlat, începând cu data de 30 mai 2009, ora 0:00", se arată în comunicatul Nuclearelectrica.
Potrivit sursei citate, cele constatate nu reprezintă niciun pericol pentru personalul de exploatare, populaţia şi mediul înconjurător. Cu centrala în stare oprită se va putea accesa zona, stabili cu precizie locul neetanşeităţii, cauza şi măsurile efective de remediere. Preliminar, durata opririi este estimată la 7 zile.
Pe 8 mai, compania a anunţat oprirea planificată a Unităţii 2
de la Cernavodă, pentru reviziile necesare, pe o perioadă de 30 de
zile. Directorul general al Nuclearelectrica a precizat, sâmbătă, că Unitatea 2 va funcţiona la capacitate maximă începând
de marţi.
Nuclearelectrica a fost înfiinţată în 1998 şi deţine cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 700 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune după 2016, cu o putere instalată asemănătoare.
Compania Nuclearelectrica, deţinută de stat, este al doilea mare producător de energie electrică din ţară, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrică, după Hidroelectrica şi înaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova).
Nuclearelectrica va cumpăra 500 MW de pe OPCOM pentru onorarea contractelor
Nuclearelectrica va cumpăra 500 MW de pe OPCOM pentru a-şi onora contactele, iar restul cantităţii necesare de energie o va achiziţiona de la producătorii cu care are contracte de întrajutorare, a declarat, sâmbătă, directorul general al companiei, Pompiliu Budulan.
"Avem contracte de întrajutorare cu ceilalţi producători. Pentru onorarea contractelor vom lua o parte din energia necesară de la ei la acelaşi preţ la care noi le-am vândut atunci când au avut nevoie, iar de pe OPCOM va trebui să luam 500 de MW", a declarat Pompiliu Budulan.