MENIU

Un turneu european de teatru închinat lui Eugene Ionesco ar putea fi anulat

Foto: inmures.ro

Un turneu european de omagiere a lui Eugene Ionesco la 100 de ani de la naştere, turneu pregătit de trei teatre din România, Austria şi Slovacia, ar putea fi anulat în urma refuzul fiicei scriitorului de a mai ceda drepturile de autor pentru spectacolele în limba română după operele tatălui său.

Împreună cu două teatre din Viena (Austria) şi Nitra (Slovacia), Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi a pregătit un turneu european de omagiere a scriitorului francez de origine română Eugene Ionesco, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea sa, potrivit NewsIn.

Toată munca de organizare a turneului a fost blocată după anunţul făcut recent de ambasadorul român la UNESCO, Nicolae Manolescu, potrivit căruia Marie-France Ionesco, fiica lui Eugene Ionesco, nu mai acceptă să fie pusă în scenă, în limba română, nicio piesă a tatălui său, fie că e vorba de scenele româneşti, fie de cele străine.

"Doamne fereşte ca demersul ei (al fiicei lui Eugen Ionesco, n.r.) să fie atât de puternic. Are şanse de reuşită pentru că e moştenitoare, are dreptul să interzică să se joace o piesă. Noi nu putem s-o jucăm fără să cerem drepturi de autor şi, dacă nu ţi le dă, eşti în culpă", a adăugat, îngrijorat, directorul Teatrului Dramatic de la Galaţi, Vlad Vasiliu.

Marie-France Ionesco, fiica scriitorului francez de origine română Eugene Ionesco, refuză ca piesele tatălui său să mai fie jucate în limba română în ţara noastră sau în străinătate, a anunţat, la începutul lunii aprilie, ambasadorul român la UNESCO, Nicolae Manolescu.

Eugen Ionescu s-a născut pe 26 noiembrie 1909, la Slatina, şi a murit pe 28 martie 1994, la Paris.