Un turist român este prizonier în Ucraina
Un taximetrist botoşănean este reţinut de o lună şi jumătate în Ucraina, după ce vameşii au găsit în portbagajul maşinii sale un baston telescopic şi l-au pus sub acuzare pentru trafic cu arme.
După trei zile de arest în vamă şi alte trei la Poliţia din Cernăuţi, tânărul a fost eliberat, însă nu poate părăsi localitatea. A fost ameninţat că, dacă nu recunoaşte acuzaţiile, va rămâne acolo mulţi ani.
Avocatul acestuia susţine că ancheta se prelungeşte în mod nejustificat, în timp ce viceconsulul României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, afirmă că nu este primul caz în care români cad victime abuzurilor autorităţilor ucrainene.
În loc să fie acasă, alături de soţia sa, pentru a se pregăti să devină tată la 24 de ani, Radu Vasile Hîrtie se judecă cu autorităţile din Cernăuţi. Totul a început pe 29 mai, când a plecat de acasă cu maşina personală spre Ucraina, împreună cu soţii Purav, prieteni apropiaţi. Intenţionau să-şi facă cumpărăturile, mai ieftin, în ţara vecină. Au ajuns în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în jurul orei 10:00.
În timp ce românul s-a deplasat la ghişeul unde se desfăşoară controlul de rutină al actelor, un grănicer a găsit în portbagajul maşinii un baston telescopic, folosit de taximetrist pentru apărare. "Am trecut pe acolo cu bastonul în maşină de-atâtea ori, dar n-au zis nimic", a declarat Radu pentru EVZ.
Trei martori confirmă că, deşi iniţial i-au zis că bastonul nu trebuie declarat la frontieră, vameşii s-au răzgândit când şi-au dat seama că au "un caz". Legea ucraineană interzice posesia unui astfel de obiect, însă fapta se pedepseşte cu amendă contravenţională şi confiscarea acestuia. Nu s-a aplicat însă şi în cazul românului.
După opt ore în care au semnat declaraţii, soţii Purav au fost lăsaţi să plece. Însă calvarul lui Radu Hîrtie abia începuse. A sunat la Poliţia din România, care i-a făcut legătura cu Ambasada din Kiev. Forţat să nu părăsească punctul de trecere, a dormit o noapte în maşină, şi numai după intervenţia Consulatului General al României la Cernăuţi, a primit o cameră în vestiarul vameşilor. Doar pentru două zile.
I s-a întocmit apoi dosar penal pentru trafic cu arme albe. A fost mutat în arestul Parchetului
Tribunalului Cernăuţi. A solicitat un avocat, iar Consulatul i l-a
recomandat pe Nicolae Golunga. Acesta a cerut eliberarea pe cauţiune şi
anchetarea lui în libertate.
Cererea a fost aprobată, însă românul a trebuit să plătească 1.200 de
euro şi a primit interdicţia de a părăsi oraşul. Acestui dosar i s-a
adăugat, săptămâna trecută, unul "proaspăt", de port ilegal de arme.