MENIU

Un tânăr susţine că l-a văzut pe autorul exploziei de la Chişinău alergând cu un pistol în mână

Foto: unimedia.md

Unul dintre tinerii răniţi în explozia - produsă cel mai probabil de o grenadă - miercuri seara la Chişinău susţine că l-ar fi văzut pe autorul exploziei, care a alergat prin mulţime cu un pistol în mână, a tras o dată şi a aruncat ceva, după care s-a şi auzit deflagraţia, relatează Jurnal TV.

"L-am văzut pe un tip care a alergat prin mulţime cu un pistol în mână. A împuşcat o dată şi a aruncat ceva din mână. După asta am auzit explozia, iar tipul a dispărut", îşi aminteşte tânărul, care a fost internat cu multiple răni la mâini şi la picioare. Băiatul susţine că individul era îmbrăcat în negru şi se afla la distanţă de circa 15 metri de el.

Ministerul moldovean de Interne a demarat o anchetă pe marginea exploziei de miercuri seară din centrul Chişinăului, care s-a produs în timpul concertului organizat cu ocazia hramului oraşului. Poliţia refuză însă, în interesul anchetei, să spună dacă are sau nu vreun suspect. Ministrul de intene Victor Catan a declarat că ar putea fi vorba de un act terorist.

Potrivit UNIMEDIA, deşi nu au oferit foarte multe informaţii, reprezentanţii poliţiei au găsit o "geantă pentru femei suspectă" lângă Arcul de Triumf.

Primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, a declarat că pânăjoi dimineaţa peste 40 de persoane au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei. 37 de răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă, iar alte patru victime au fost duse în alte spitale din oraş unde au primit îngrijiri medicale.

Ministerul de Interne încă nu a actualizat informaţia de miercuri seară prin care anunţa 15 răniţi.

Medicii susţin că cei mai mulţi pacienţi au răni la mâini şi la picioare, iar două dintre victime au fost rănite în abdomen. Explozia, confirmă atât Ministerul de Interne, cât şi medicii care au examinat rănile, a fost provocată de o grenadă de luptă. Majoritatea răniţilor sunt tineri care participau la concert. Cinci persoane care au suferit răni grave la picioare vor necesita tratament de durată, dar viaţa lor este în afară de orice pericol.

Până în prezent oficialităţile nu au oferit o explicaţie raţională pentru faptul că după deflagraţie concertul a continuat mai bine de jumătate de oră. În momentul exploziei pe scenă cânta Ştefan Bănică jr. şi recitalul acestuia a continuat până după ora 23:00.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat pentru NewsIn că a cerut comisarului municipiului Chişinău şi ministrului de Interne sistarea imediată a concertului, dar acesta a mai continuat o vreme, până s-a stabilit originea exploziei. Poliţia spune că acest concert s-a încheiat mai devreme decât era programat, iar autorităţile nu au evacuat piaţa pentru a nu crea panică.  

Întrebat de NewsIn dacă vede conotaţii politice ale exploziei, primarul Dorin Chirtoacă a spus că acestea s-ar putea să existe, dar nu se poate pronunţa categoric, atât timp cât ancheta nu a stabilit mai multe detalii.

Premierul Vlad Filat a declarat joi dimineaţă pentru Jurnal TV că explozia nu poate fi interpretată în nici un caz ca pură intâmplare şi că oficialităţile nu exclud o provocare. "Situaţia social-politică în Republica Moldova este extrem de complicată", a spus premierul Filat, care a dat asigurări că se întreprind măsurile operative necesare şi că în următoarele ore vor fi făcute publice primele informaţii operative.