MENIU

Un singur imobil cu grad ridicat de risc seismic a fost consolidat anul acesta, în Capitală

Foto: frontnews.ro

Un singur imobil cu grad ridicat de risc seismic a fost consolidat anul acesta, de Primăria Capitalei, în condiţiile în care în Bucureşti există aproximativ 400 de imobile încadrate în clasa I de risc, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

Imobilul este situat pe strada Ştirbei Vodă, iar recepţia lucrării s-a făcut în luna aprilie. În prezent, se lucrează la consolidarea a două blocuri încadrate cu gradul I de risc seisimic, situate pe Calea Victoriei şi, respectiv, pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

Pentru un alt imobil, de pe strada Mihai Kogălniceanu, există contract de execuţie, însă lucrările nu pot demara deoarece aproape jumătate dintre proprietarii de locuinţe nu au semnat contractele privind finanţarea de la bugetul statului.

Un număr de 16 imobile sunt în pregătire pentru execuţie, iar nouă proiecte pentru consolidare sunt în curs de elaborare, mai precizează reprezentanţii municipalităţii. Alte 11 proiecte sunt în pregătire pentru licitaţie, perioada estimată pentru consolidarea acestora fiind estimată la patru ani.

Potrivit situaţiei prezentate de Primăria Capitalei, în Bucureşti rămân 318 imobile încadrate în clasa I de risc seismic de consolidat, însă perioada în care vor începe lucrările la acestea nu poate fi estimată din cauza faptului că asociaţiile de proprietari nu colaborează cu municipalitatea.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în ultimii doi ani au fost trimise notificări tuturor asociaţiilor de locatari pentru a obţine acordul pentru începerea derulării programelor de reabilitare. În plus, experţii primăriei sunt permanent în discuţii cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari pentru a urgenta primirea acordurilor pentru lucrări.


În ultimii 18 ani, în Capitală au fost consolidate doar 12 imobile.
Potrivit specialiştilor în seismologie, aproape 400 de clădiri din Bucureşti riscă să se prăbuşească la un cutremur comparabil ca intensitate cu cel din martie 1977.

"Bucureştiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cât clădirile sunt mai vechi, mai înalte şi au spaţii publice mai largi la parter, cu atât vor fi mai avariate în cazul unui cutremur", a declarat pentru NewsIn, în martie, Dan Lungu, director general al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice şi profesor la Universitatea Tehnică de Construcţii.

Potrivit lui Lungu, clădirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite înaintea celui de-al doilea Război Mondial, în zona centrală a Capitalei. "La un cutremur cu o magnitudine comparabilă cu a celui din 1977, nu există prea multe speranţe pentru aceste clădiri. Riscul cel mai mare din punct de vedere al pierderii de vieţi omeneşti este la acest tip de clădiri", a subliniat Dan Lungu.

Un cutremur cu o magnitudine de 5,5 pe scara Richter s-a produs, miercuri, în jurul orei 10,50, în România, acesta fiind resimţit şi în Capitală. Epicentrul seismului s-a înregistrat la graniţa României cu Bulgaria, în zona Mării Negre, la 20 de km adâncime, având o magnitudine de 5,5 pe scara Richter. În zona centrală, intensitatea a fost de 7 pe scara Richter.