MENIU

Un român din Germania, nemulţumit de politicieni, a înfiinţat Partidul Imigranţilor

Foto: adevarul.es

Românul Vlad Georgescu, un scriitor în vârstă de 43 de ani stabilit în Germania, a înfiinţat recent Partidul Unit al Imigranţilor după o serie de atacuri ofensatoare ale oficialilor germani la adresa imigranţilor, inclusiv a românilor, relatează presa germană.

Vlad Georgescu s-a născut în 1966 la Bucureşti, iar la 12 ani a emigrat împreună cu familia în Germania. Într-un interviu pentru Die Welt, Georgescu spune că partidul a fost fondat ca reacţie la declaraţiile antiromâneşti ale politicianului creştin-democrat Jurgen Ruttgers şi la cele rasiste enunţate mai recent de Thilo Sarrazin, membru al consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Germaniei. Die Welt precizează că obiectivul politic al partidului lui Georgescu nu este să obţină puterea.

Sarrazin a stârnit o controversă după ce a declarat într-un interviu pentru Lettre International că arabii şi turcii din Germania "nu au nicio contribuţie productivă la dezvoltarea Germaniei" şi a avertizat că nu toţi imigranţii din ţara sa sunt dornici de integrare sau capabili de acest lucru. Mai mult, el a vorbit despre o adevărată "cotropire" a Germaniei de către imigranţi. "Turcii cotropesc Germania exact la fel cum kosovarii au cotropit Kosovo: printr-o natalitate mai mare. Orice cetăţean de origine turcă care trăieşte în Germania de mai mult de 40 de ani trebuie să se simtă vizat. El trebuie să se întrebe dacă a venit ca forţă de muncă sau ca ostaş în forţele de ocupare a ţării", s-a aventurat să spună Sarrazin.

"Nu trebuie să accept pe nimeni care trăieşte de pe urma statului, dar care respinge acest stat, care nu se preocupă de educaţia copiilor săi şi care tot ce face este să producă fetiţe cu văl pe cap. Iar asta e valabil pentru 70% dintre turcii din Germania şi 90% dintre arabii de aici", a adăugat oficialul băncii centrale germane.

În ceea ce-l priveşte pe politicianul din partidul Angelei Merkel, Jurgen Ruttgers, scandalul declaraţiilor sale controversate la adresa românilor a fost stârnit în septembrie, după ce a fost făcut public un filmuleţ pe YouTube în care el este surprins, în cadrul unui miting electoral de la Duisburg. "Spre deosebire de muncitorii care lucrează aici, românii nu vin la muncă la ora 07:00 şi nici nu rămân până când li se termină tura. Ei vin şi pleacă când vor şi nici nu ştiu ce au de făcut", a declarat Rüttgers, referindu-se la mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, în apropiere Cluj.

Întrebat de Die Welt, care dintre cele două incidente i s-au părut mai jignitoare ca imigrant, Vlad Georgescu a atras atenţia că nu se poate vorbi de "sensibilităţi", fiind vorba de modul în care oamenii se comportă unii cu ceilalţi. "Sarrazin a generalizat şi a jignit astfel mulţi dintre imigranţii harnici şi sârguincioşi. În plus, el nu a oferit o soluţie", punctează românul.

"Partidul Imigranţilor se va preocupa în special de problemele apărute în relaţia imigranţilor cu statul-gazdă şi va interveni în cazul oricăror atacuri verbale demagogice la adresa comunităţilor străine din Germania. Nu vom tolera, de asemenea, nici atacurile din partea imigranţilor împotriva germanilor", a explicat Vlad Georgescu.

Şedinţa constitutivă a partidului va avea loc în octombrie, iar Georgescu avertizează că acest Partid Unit al Imigranţilor nu va avea nicio componentă extremistă - fie aceasta de factură islamistă sau de dreapta. "Noi vrem pur şi simplu să reprezentăm interesele acelor germani care şi-au găsit aici o patrie, chiar dacă provin din alte ţări, şi care în viaţa cotidiană suferă din cauza unor prejudecăţi absurde", a mai spus Vlad Georgescu.

Diferitele grupe de imigranţi se vor roti o dată la şase luni în structurile de conducere ale Partidului Imigranţilor, iar acesta va avea trei preşedinţi cu drepturi egale.

Fondatorul partidului a evidenţiat că miza formaţiunii politice nu este de a candida la viitoarele alegeri legislative. "Poate că în patru ani devenim o forţă politică sau poate că nu. Poate că până atunci partidele cu vechime ne vor prelua ideile şi le vor implementa şi atunci prezenţa noastră nu mai este necesară. De aceea, atrag atenţia că în acest caz plagiatul politic pe seama ideilor noastre este în mod explicit de dorit", a conchis românul.