MENIU

Un raport al Crucii Roşii afirmă că în închisorile secrete ale CIA se practica tortura

Foto: RTV

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) afirmă într-un raport confidenţial că tratamentele aplicate de administraţia Bush în închisorile secrete ale CIA, deţinuţilor suspectaţi că ar fi membri al-Qaida, reprezintă tortură, relata luni Washington Post.

Raportul, datat din 2007, subliniază şi că unele practici americane reprezintă "tratamente crude, inumane sau degradante", potrivit Wahington Post. Documentul secret sugerează că Statele Unite au încălcat legile internaţionale care interzic torturarea sau maltratarea deţinutului.

Concluziile CICR se bazează pe informaţiile obţinute de angajaţii săi care au avut acces la principalii 14 suspecţi de terorism deţinuţi de CIA, după ce aceştia au fost transferaţi la centrul de la Guantanamo. Cei 14 au vorbit de numeroase abuzuri, printre care bătăi, privare de somn, expunere la temperaturi extreme şi simulare de înec. Potrivit Washington Post, cel puţin cinci copii ale raportului au fost prezentate unor înalţi oficiali din CIA şi de la Casa Albă, în 2007.

"Relele tratamente la care au fost supuşi (deţinuţii - n.red.) în cadrul programului CIA, fie singure, fie combinate, reprezintă tortură", potrivit raportului. Multe dintre detaliile acestor rele tratamente au fost făcute publice anterior, dar CICR este cea mai înaltă autoritate care le-a denunţat până în prezent, iar în raportul său termenul "tortură" apare pentru prima dată într-un context legal, scrie Washington Post.

CIA a refuzat să comenteze informaţiile, în timp ce un oficial american care cunoştea documentul CICR a declarat: "Este important să ţinem minte că raportul prezintă declaraţii ale teroriştilor".

Fostul preşedinte american George W. Bush a recunoscut că CIA a folosit tehnici coercitive de interogare în cazul deţinuţilor suspectaţi că ar fi membri al-Qaida. El a dat asigurări, însă, că programul CIA respectă Convenţia de la Geneva. Politicile antiterorism ale administraţiei Bush au fost condamnate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, dar şi de comunitatea internaţională.

Programul CIA de detenţie secretă şi tehnicile dure de interogare au atras criticile comunităţii internaţionale. România şi Polonia au fost printre ţările europene suspectate că au găzduit închisori secrete ale CIA, dar mult mai multe ţări sunt bănuite că au cooperat cu Statele Unite după 11 septembrie.

CIA a recunoscut că mai puţin de 100 de suspecţi au fost deţinuţi în închisori secrete şi o treime dintre ei au fost supuşi la tehnici dure de interogare. Trei suspecţi au fost supuşi tehnicii de simulare a înecului, considerată o formă de tortură.