MENIU

Un om de afaceri din SUA susţine că a dat mită pentru a obţine contracte cu CE Rovinari

Foto: RTV

Oficiali guvernamentali români au primit şpagă de zeci, dacă nu de sute de mii de de dolari de la un om de afaceri american anunţă Departamentul american de Justiţie. Banii au fost daţi în schimbul unor contracte pentru complexul energetic de la Rovinari. S-a întâmplat în perioada Guvernului Năstase, dar şi a Guvernului Tăriceanu, iar investitorul american este acum judecat pentru dare de mită şi riscă cinci ani de închisoare.

Potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiţie, Richard Morlok, fost director al unei companii producătoare de valve şi robineţi pentru industria grea din California, a recunoscut că a dat mită de aproape 630.000 de dolari reprezentanţilor unor companii de stat din România, Coreea de Sud, Arabia Saudită, China dar şi din alte ţări, în schimbul unor contracte.

Graţie acestor şpăgi, firma condusă de Morlok a obţinut, între 2003 şi 2006, contracte de peste trei milioane şi jumătate de dolari. Societatea românească menţionată de Morlok este Centrala electrică de la Rovinari. Comunicatul Departamentului Justiţiei de la Washington nu precizează cui anume au fost plătite şpăgile şi când, însă se menţionează că tribunalul deţine documente probatoare.

Până în 2004, centrala gorjeană, unul din cei mai importanţi producători naţionali de energie, aparţinea societăţii naţionale Termoelectrica, desfiinţată între timp. În prezent, centrala face parte din Complexul Energetic Rovinari, ai cărui acţionari sunt AVAS şi Fondul Proprietatea. Omul de afaceri american, judecat pentru dare de mită, a acceptat să coopereze cu justiţia californiană şi riscă, la pronunţarea verdicutului, până la cinci ani de închisoare.