MENIU

Un "nu" elveţian dat liberei circulaţii a românilor ar fi o catastrofă, spune preşedinţia UE

Foto: elvetia.net

Un rezultat negativ la referendumul din 8 februarie privind extinderea dreptului de liberă circulaţie în Elveţia pentru români şi bulgari ar fi "pur şi simplu o catastrofă", a declarat într-un interviu pentru Neue Zürcher Zeitung ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg.

Ministrul ceh, care deţine el însuşi paşaport elveţian datorită rădăcinilor sale nobiliare, atrage atenţia că elveţienii nu trebuie să privească România şi Bulgaria altfel decât pe celelalte 25 de state membre UE.

"Există o singură Uniune Europeană a celor 27 de state membre. UE este o comunitate solidară, din care nu pot fi alese doar anumite state membre (cu care să fie încheiate acorduri bilaterale - n.r.)", a spus Schwarzenberg, care reprezintă preşedinţia semstrială a Uniunii.

El a precizat că în cazul în care referendumul va fi negativ, se va aplica aşa-numita "clauză de ghilotină", prin care vor fi anulate toate celelalte acorduri ale Elveţiei cu UE, inclusiv cele privind politica agricolă sau spaţiul Schengen.

La remarca jurnalistului NZZ că aderarea Elveţiei la spaţiul Schengen a fost reglementată prin alt acord, care nu este legat de clauza de ghilotină, Schwarzenberg a răspuns că "este o iluzie să se creadă că Elveţia poate să aibă anumite relaţii cu celelalte state membre cu excepţia celor două (România şi Bulgaria - n.r.)".

Întrebat dacă şi-ar putea imagina reguli speciale pentru călătorii români, Schwarzenberg a replicat: "Ce înseamnă asta? Ori sunt cetăţeni ai unui stat UE, ori nu sunt!".

Ministrul ceh a respins şi speculaţiile că deschiderea graniţelor elveţiene pentru români şi bulgari ar duce la valuri de imigranţi în această ţară. El a remarcat că astfel de temeri au fost formulate şi cu privire la Cehia, dar că statisticile arată că fluxurile migratoare nu au avut un impact notabil în nici una dintre ţările vest-europene, iar că acum, est-europenii se întorc acasă.

Elveţienii sunt chemaţi la vot duminică, 8 februarie, pentru a decide extinderea acordului de liberă circulaţie cu UE şi asupra României şi Bulgariei, care au aderat în 2007.

Avertismentele ministrului Schwarzenberg au mai fost formulate şi de către comisarul european pentru justiţie, Jacques Barrot, care a avertizat că Elveţia ar putea fi suspendată din spaţiul Schengen dacă votează "nu" la referendum.

Un sondaj realizat în perioada 2 decembrie - 4 ianuarie arăta că 49% dintre elveţieni erau în favoarea extinderii dreptului de liberă circulaţie la România şi Bulgaria, 40% erau împotrivă, iar 11% indecişi.

Sondajul mai arăta că partea romandă a Elveţiei era favorabilă acordurilor (61%), dar cea italiană, eurosceptică, era împotrivă (66%). În partea germanică, "da" era susţinut de 47%, faţă de 44% împotrivă.

Libera circulaţie, ce le permite cetăţenilor europeni să lucreze în Elveţia, a fost aprobată cu 55% din voturi la precedentul referendum din 2005, organizat după aderarea celor 10 noi state membre în 2004.