Un nou gaz cu efect de seră, de 4.800 ori mai puternic decât CO2
Oamenii de ştiinţă de la MIT and Scipps Institution of Oceanography au anunţat descoperirea unui nou gaz cu efect de seră, extrem de puternic. Fluorura de sulfuril este folosită drept insecticid, dar cercetătorii au aflat că acest gaz contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice.
Noul studiu asupra fluorurii de sulfuril, publicat în revista Journal of Geophysical Research, arată însă că soluţia înlocuitoare este mult mai rea decât problema.
"Analizele noastre arată că perioada de viaţa a fluorurii de sulfuril este de 36 de ani, adică de opt ori mai mare decât se credea până acum, iar oceanul este locul care absoarbe cel mai mult gazul", a declarat Ron Prinn, co-autor al lucrării şi director al Center for Global Change Science de la MIT.
O nouă înţelegere a duratei de viaţă a gazelor, combinată cu studiile de absorbţie a infraroşiilor, indică faptul că fluorura de sulfuril este de 4.800 de ori mai puternică decât dioxidul de carbon.
În acest moment, în atmosferă există 1.5 părţi la trilion de fluorură de sulfuril. Aceasta este o cantitate foarte mică. De exemplu, dioxidul de carbon a atins 387 de părţi la milion şi metanul 1.745 de părţi la trilion. Nu sunt motive de bucurie însă, întrucât cantitatea de fluorură de sulfuril din atmosferă creşte cu 5% în fiecare an.
Oamenii de ştiinţă speră că descoperirea puterii acestui gaz înainte să devină un standard industrial va permite suficient timp pentru ca industria insecticidelor să dezvolte înlocuitori mai puţin periculoşi.
Mai multe articole despre:
gaz
ozon
încălzire globală
schimbări climatice
dioxid de carbon
emisii
efect de seră
CO2
insecticid