Un film despre Securitate realizat de CNSAS va fi proiectat în premieră la Iaşi
Filmul documentar "Supravegheat de Securitate" va fi proiectat, vineri, în premieră naţională, la Facultatea de Istorie din Iaşi, în cadrul unui eveniment organizat de CNSAS şi Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP).
"Personajele acestui film sunt oamenii obişnuiţi şi Securitatea. Regia este influenţată de suprapunerea imaginilor provenite din trecutul scris şi din prezentul amintirilor. Astfel, 15 poveşti de viaţă ne prezintă felul în care, prin 'mijloacele sale specifice', Securitatea acţiona asupra vieţii de zi cu zi a românilor prin folosirea filajului, a interceptărilor telefonice şi a corespondenţei sau a instalării de microfoane în locuinţe", a declarat, astăzi, secretarul CSCP, Andrei Muraru.
Potrivit acestuia, documentarul va fi proiectat în premieră naţională la Iaşi, urmând ca CNSAS să organizeze evenimente similare în Bucureşti, Cluj Napoca şi Berlin.
În cadrul evenimentului de la Iaşi, intitulat "Învăţând istoria prin experienţele trecutului", va avea loc şi o dezbatere cu privire la fenomenul poliţiei politice comuniste şi va fi lansat un caiet educaţional despre mecanismele de funcţionare a Securităţii în perioada anilor 1970 - 1980.
Manifestarea face parte dintr-un proiect, iniţiat de CNSAS în 2008, ce beneficiază de finanţare europeană prin programul "Europe for Citizens".
"Scopul principal al acestui proiect este de a aduce la lumină experienţele oamenilor obişnuiţi urmăriţi de Securitate în perioada anilor 1970-1980, pentru a evidenţia atât metodele de supraveghere şi de control ale Securităţii, cât şi felul în care aceştia rememorează acele evenimente", a mai spus Andrei Muraru.
Partenerii implicaţi în acest proiect sunt Facultatea de Istorie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Biroul Comisiei Federale din Berlin.
Organizatorii au anunţat că accesul publicului larg la vizionarea documentarului este gratuit.