MENIU

Ultima renovare a cetăţii Slimnic din Sibiu a fost realizată în anul 1959

Cetatea Slimnic

Biserici vechi, cetăţi, case, toate dărăpănate şi in pericol să se dărâme. Este un peisaj des întâlnit în satele săseşti din Transilvania. După ce saşii au plecat nimeni nu a mai făcut nimic pentru renovarea şi restaurarea acestor monumente.

Cetatea ţărănească de la Slimnic este atestată documentar din anul 1300. A fost distrusă de două ori de turci şi curuţi, dar de fiecare dată a fost refăcută. Acum e în paragină, iar zidurile se pot prăbuşi oricând. Ultima renovare majoră a fost făcută în 1959. Cetatea se află în proprietatea Bisericii Evanghelice din Slimnic, care nu are însă bani să o refacă.

De la primărie, slabe speranţe de ajutor. Fiind monument istoric cetatea ar trebui reparată de către Ministerul Culturii. Reprezentanţii Direcţiei de Cultură Sibiu spun că s-ar putea aloca bani pentru reparaţii de urgenţă, dar nu şi pentru o restaurare de amploare.

\"Proprietarul de drept al monumentului istoric trebuie să depună la Minister o documentatie prin care se solicită o intervenţie de urgenţă. Repet, intervenţie de urgenţă însemnând nu reparaţii capitale sau renovări curente\", a declarat Mircea Şteţiu, Director Direcţia de Cultură Sibiu.

Până când parohia din Slimnic va primi bani pentru reparaţia cetăţii, preotul nu poate decât să cârpească zidurile pentru ca acestea să nu se dărâme de tot.