UE cere Republicii Moldova să organizeze alegeri libere ca precondiţie pentru acordul de asociere
Organizarea de alegeri libere şi corecte în Republica Moldova va avea un impact pozitiv asupra participării ţării în Parteneriatul Estic şi în negocierile privind acordul de asociere UE-Moldova, au declarat preşedinţia suedeză a UE şi ministrul polonez Radoslaw Sikorski.
El a subliniat că Uniunea Europeană nu doreşte să vadă sub nicio formă repetarea evenimentelor din aprilie.
Într-o conferinţă de presă separată, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, care s-a aflat săptămâna trecută la Chişinău cu un mesaj din partea Uniunii Europene, a detaliat cele spuse de Carl Bildt.
"Autorităţile moldovene au de ales, fie să organizeze alegeri libere şi corecte, după care UE va fi dispusă să-şi intensifice relaţiile cu Republica Moldova în ce priveşte Parteneriatul Estic, facilitarea regimului de vize, cooperare economică, fie să se izoleze", a spus ministrul polonez.
"Relaţiile cu noi (Uniunea Europeană, n.r.) nu sunt automate, sunt condiţionate de respectarea normelor internaţionale şi de calitatea alegerilor. Iar prin calitate înţeleg şi pluralismul mass-media, liste cu votanţi pregătite şi verificate în mod profesionist şi un climat general de libertate", a explicat Sikorski.
Polonia, împreună cu Suedia, în special miniştrii Sikorski şi Bildt, sunt principalii arhitecţi ai Parteneriatului Estic, noua politică de vecinătate a UE cu Belarus, R.Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaijan şi Armenia.
Mesajul lui Sikorski la Chişinău a fost agreat împreună cu preşedinţia suedeză a UE şi mai multe capitale, printre care şi Bucureşti, a confirmat ministrul român de externe Cristian Diaconescu.
Înmânat preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin şi ministrului de Externe, Andrei Stratan, mesajul cere alegeri corecte şi libere pe 29 iulie, ca "precondiţie pentru un dialog intensificat" cu Uniunea Europeană - acordul de asociere UE-Moldova, posibila asistenţă financiară pentru combaterea crizei economice, dar şi pentru discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Mesajul cere autorităţilor moldovene să "se abţină de la orice acţiuni considerate nedemocratice şi care încalcă drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor".
Referitor la România, mesajul cere autorităţilor moldovene să "asigure tratamentul egal al tuturor cetăţenilor UE în politica vizelor".
Documentul mai cere şi investigarea imparţială şi eficientă a încălcării drepturilor omului în jurul datei de 7 aprilie, "incluzând în proces membri ai opoziţiei şi experţi internaţionali".