MENIU

UE a decis un concediu parental ameliorat

<descriere>

UE a decis un concediu parental ameliorat ce va fi de până la patru luni minim în loc de trei, ce vizează să-i încurajeze pe taţi să participe mai mult la educaţia copiilor, relatează AFP.

Miniştrii pentru afaceri sociale reuniţi la Bruxelles şi-au dat aprobarea finală pentru un acord găsit de partenerii sociali, în iunie, în vederea revizuirii unei înţelegeri vechi de 15 ani pe această temă.

Concediile parentale sunt contrastante în UE. Remunerate sau nu, ele trec de multe ori de patru luni şi merg până la trei ani în Franţa şi Polonia. Însă unele state - Marea Britanie, Belgia sau Portugalia - vor fi obligate să prelungească acest gen de concediu. \"Cu siguranţă este un progres pentru unele state şi un exemplu al modului în care UE avansează în materie socială, folosind forţa partenerilor sociali\", a spus comisarul european al muncii Vladimir Spidla.

O altă noutate constă în a incita părinţii, mai ales taţii, mai refractari în materie, să-şi ia timp liber pentru copilul lor. Concediul parental de patru luni va fi acordat în mod individual mamei sau tatălui, dar dacă ambii cer concediu, tatăl ar putea transfera, de exemplu, până la trei luni din concediul său mamei, luând obligatoriu o lună de concediu pentru el. Unul dintre părinţi ar putea cumula astfel până la şapte luni.

În prezent, unele state europene permit tatălui sau mamei să cedeze integral concediul parental partenerului de viaţă. Altele interzic transferarea acestui drept. \"În multe state europene, încurajarea bărbaţilor de a împărţi echitabil responsabilităţile familiale nu a dus la rezultate suficiente, sunt necesare măsuri mai eficiente\", potrivit preambulului acordului dintre sindicatele şi patronatele europene. Astfel, a nu putea transfera toate drepturile poate avea \"un rol de incitare pentru părinţi\".

Textul nu implică nicio remuneraţie obligatorie în timpul concediului parental.

Acordul subliniază că normele minimale trebuie să ţină cont de diversitatea în creştere a structurilor familiale, respectându-se legile naţionale. Deci textul se poate aplica şi cuplurilor homosexuale, dacă legislaţia ţării le recunoaşte legitimitatea.

În acord sunt incluşi angajaţii part-time, cei temporari sau cei cu contract cu durată determinată. Textul prevede şi protejarea în faţa demiterilor, adăugând că cei candidaţi la un concediu parental nu trebuie să fie victimele \"unui tratament mai puţin favorabil\" revenind la lucru.

Mai multe articole despre:
UE copil bebeluş tată concediu concediu paternal