MENIU

UE a adoptat legea care ține în frâu dezvoltarea necontrolată a Inteligenței Artificiale. Ce prevede aceasta

UE a adoptat legea care ține în frâu dezvoltarea necontrolată a Inteligenței Artificiale. Ce prevede aceasta / Foto: Profimedia

Statele membre ale Uniunii Europene au susţinut, marţi, acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenţei artificiale (AI). Noua legislaţie va intra în vigoare luna viitoare, și vorbim aici despre o reglementare revoluţionară care stabileşte reguli cuprinzătoare privind tehnologia inteligenţei artificiale. 

”Adoptarea Legii AI este o piatră de hotar semnificativă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Mathieu Michel, secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei, într-un comunicat remis presei, relatează Ziare.com și stiripesurse.ro.

Oficialul belgian spune că, prin Legea AI, Europa subliniază importanţa încrederii, transparenţei şi responsabilităţii atunci când se ocupă de noile tehnologii, asigurând în acelaşi timp că această tehnologie în schimbare rapidă poate înflori şi poate stimula inovaţia europeană”.

Inteligența artificială clonează persoanele moarte. Clone AI pentru rudele decedate

Legea pentru reglamentarea AI, cunoscută simplu și drept Legea AI, aplică o abordare bazată pe risc pentru inteligenţa artificială, ceea ce înseamnă că diferitele aplicaţii ale tehnologiei sunt tratate diferit, în funcţie de ameninţările percepute pe care le reprezintă pentru societate.

Astfel, legea interzice aplicaţiile AI care sunt considerate ”inacceptabile” în ceea ce priveşte nivelul de risc. Astfel de aplicaţii prezintă aşa-numitele sisteme de ”scorare socială” care clasifică cetăţenii pe baza agregării şi analizei datelor lor, a politicii predictive şi a recunoaşterii emoţionale la locul de muncă şi în şcoli.

Inteligența Artificială s-a apucat să producă imagini halucinante cu Iisus Hristos și a împărțit internetul în două tabere

Sistemele AI cu risc ridicat acoperă vehicule autonome sau dispozitive medicale, care sunt evaluate în funcţie de riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea, siguranţa şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Acestea includ, de asemenea, aplicaţii ale AI în serviciile financiare şi în educaţie, unde există un risc de părtinire încorporat în algoritmii AI.

Legea impune restricţii severe asupra sistemelor AI generative, denumite de UE AI ”cu scop general”. Acestea includ cerinţe de respectare a legislaţiei UE privind drepturile de autor, dezvăluiri de transparenţă cu privire la modul în care sunt antrenate modelele, testarea de rutină şi protecţia adecvată a securităţii cibernetice. Dar va dura ceva timp înainte ca aceste cerinţe să intre cu adevărat în vigoare, potrivit lui Dessi Savova, partener la Clifford Chance.

Restricţiile privind sistemele de uz general nu vor începe decât după 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii AI. Şi chiar şi atunci, sistemele AI generative care sunt în prezent disponibile comercial, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, Gemini de la Google şi Copilot de la Microsoft, beneficiază de ”o perioadă de tranziţie” care le oferă 36 de luni de la data intrării în vigoare pentru ca tehnologia lor să fie conformă cu legislaţia.

Facebook a lansat funcția care promite să revoluționeze inteligența artificială

”S-a ajuns la un acord cu privire la Legea AI – şi acel regulament este pe cale să devină realitate. Acum, atenţia trebuie să se îndrepte către implementarea şi aplicarea efectivă a Legii AI”, a declarat Savova pentru CNBC.

Schimbarea legislaţiei UE vine după lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. Oficialii şi-au dat seama la acea vreme că legislaţia existentă nu avea detaliile necesare pentru a aborda capabilităţile avansate ale tehnologiei AI generative emergente şi riscurile legate de utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor.