MENIU

Ucraina susţine că a notat-o cu zero şi nu cu opt puncte pe reprezentanta Rusiei la Eurovision

Foto: www.starsstreet.ro

Nota acordată de Ucraina Anastasiei Prihodiko, cea care a reprezentat Rusia la Eurovision 2009, este mai mică faţă de cea care a fost anunţată în timpul transmisiunii finalei concursului din 16 mai, a declarat pentru RIA Novosti preşedintele juriului ucrainean de la Eurovision, Roman Redzeliski.

Potrivit rezultatelor finale oficiale, Ucraina a notat-o pe Anastasia Prihodiko cu opt puncte.

Redzeliski, care deţine funcţia de vicepreşedinte al companiei naţionale de televiziune din Ucraina, a reamintit că anul acesta pentru prima dată notele fiecărei ţări au fost alcătuite în proporţie de 50% în baza voturilor primite de la telespectatori şi 50% de către un juriu de specialitate.

"Într-adevăr, în urma voturilor transmise de telespectatori prin SMS, Prihodiko a obţinut opt puncte", a spus Redzeliski. "Însă juriul de specialitate pe care l-am condus nu i-a acordat niciun punct", a continuat el. "Cum s-a întâmplat că nu a fost luat în considerare rezultatul juriului rămâne o întrebare", a adăugat Redzeliski.

El a mai spus că televiziunea naţională a adresat o scrisoare oficială Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) pentru clarificarea situaţiei.

"Este clar că nu vom protesta. Nu vom iniţia acţiuni în instanţă. Nimeni nu le va contesta (punctele obţinute de Rusia la Eurovision - n.r.)", a spus el.

Reprezentând Rusia la Eurovision, ucraineanca Anastasia Prihodiko s-a clasat pe locul 11. Primele trei locuri au fost ocupate de Norvegia, Islanda şi Azerbaidjan.

Anastastia Prihodko, în vârstă de 21 de ani, care în 2007 a câştigat concursul "Fabrica de stele" din Rusia (echivalentul concursului Star Academy), a interpretat cântecul "Mama", care are strofele în rusă şi refrenul în ucraineană.

Cântăreaţa a participat mai întâi la concursul de preselecţie din Ucraina, dar a fost descalificată pentru încălcarea regulilor. Ulterior, în ultimul moment, a fost admisă la concursul de selecţie rus, cu puţin timp înainte de intrarea în faza sa finală, pe care a câştigat-o.

În Ucraina trăieşte o importantă comunitate rusofonă, concentrată în special în regiunile miniere din estul ţării. Vestul în schimb este naţionalist. Kievul şi Moscova au avut relaţii tensionate în ultimii ani, după Revoluţia Portocalie de la sfârşitul anului 2004 care i-a adus la putere pe prooccidentali.

Alegerea unei artiste ucrainene pentru a reprezenta Rusia la Eurovision a stârnit polemică în Rusia. Spectatori dezamăgiţi au criticat votul publicului rus şi confirmat de un juriu de specialitate. Iusif Prigojin, producătorul unei candidate învinse, Valeria, spunea că alegerea Anastasiei pentru a reprezenta Rusia este o "ruşine" şi trebuie organizat un nou concurs de selecţie. "O melodie interpretată în ucraineană nu poate avea nimic de-a face cu Rusia", a declarat producătorul pentru agenţia RIA Novosti.

Eurovisionul a fost găzduit anul acesta pentru prima dată de Rusia, care a cheltuit circa 42 de milioane de dolari pentru organizarea unui spectacol high tech, cea mai mare sumă alocată până în prezent acestui eveniment.
Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina clasament Eurovision note