Ucraina este mulţumită, considerând că CIJ a recunoscut Insula Şerpilor drept insulă
Ucraina este mulţumită de decizia Curţii Internaţionale privind delimitarea platoului continental şi a zonei economice exclusive între România şi Ucraina în Marea Neagră, a declarat pentru jurnalişti viceministrul ucrainean al afacerilor externe, Aleksandr Kupşinin.
"Este foarte important că din relaţiile româno-ucrainene a fost omisă ultima situaţie problematică", a declarat el. "Linia este una de compromis, iar decizia Curţii este obligatorie pentru ambele părţi", a precizat oficialul.
Kupşinin a mai spus că este foarte importantă decizia Curţii, conform căreia Insula Şerpilor a fost recunoscută drept insulă cu o mare teritorială de 12 mile marine. În acelaşi timp, el a remarcat că Insula Şerpilor nu a fost recunoscută drept o condiţie relevantă pentru extinderea zonei economice exclusive a Ucrainei. Kupşinin a mai spus că juriştii vor examina decizia Curţii şi nu poate da mai multe detalii până atunci.
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ) a dat dreptate României prin faptul că linia de delimitare nu va fi influenţată de Insula Şerpilor, care are dreptul la o mare teritorială de numai 12 mile marine, decizia fiind adoptată în unanimitate de cei 15 judecători ai Curţii.
"Curtea a reţinut deja că Insula Şerpilor nu poate fi considerată un punct de bază pentru delimitare. Curtea observă că Insula Şerpilor este situată la 20 de mile marine N faţă de ţărmul Ucrainei, astfel că orice platou continental şi zonă exlcusivă generate de această formaţiune nu pot depăşi efectele generate de ţărmul Ucrainei în sine", a citit preşedinta Curţii din concluziile care au precedat anunţarea propriu-zisă a soluţiei.
În uma acestor elemente, Curtea a decis ca formaţiunea Insula Şerpilor să nu influenţeze linia de delimitare, care îşi va urma cursul de 12 mile în jurul acesteia, aşa cum ceruse România.
"Având în vedere că Insula Şerpilor nu influenţează decizia, Curtea nu consideră necesar să se pronunţe asupra naturii formaţiunii", a adăugat judecătoarea britanică Rosalyn Higgins, preşedinta Curţii. Totuşi, având în vedere că CIJ a hotarât ca linia de delimitare să descrie un arc de cerc de 12 mile marine, efectul juridic atribuit este cel al unei stânci.
Agentul României la CIJ, Bogdan Aurescu, a declarat marţi, după anunţarea verdictului Curţii de la Haga în procesul pe care România l-a intentat Ucrainei pentru delimitarea platoului din Marea Neagră, că obiectivul echipei române a fost atins, iar România a obţinut aproape 80% din suprafaţa dorită.România a obţinut marţi la Haga o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă 79,34% din aria de 12.000 de kilometri pătraţi asupra căreia avea pretenţii.
Decizia CIJ îi conferă practic României acces la o cantitate estimată de 70 de miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol.
Aurescu a subliniat că soluţia dată marţi de Curte este mai avantajoasă decât cea care ar fi fost obţinută prin negociere şi consideră că este un succes diplomatic important pentru România.