MENIU

U2 cântă pe o scenă de 40 de milioane de dolari

Foto: U2.se

Este nevoie de 200 de camioane care să transporte scena prin Europa pe toată durata turneului mondial 360. "Noi cheltuim bani pentru fanii noştri şi nu cred că ar fi altceva care să merite această cheltuială", a explicat chitaristul The Edge.

Chitaristul U2, The Edge, a răspuns celor care reproşează trupei costurile prea mari ale turneului mondial 360, precum şi poluarea pe care concertele rock ar fi provocat-o, spunând că ei, oricum, cântă pentru fani şi tot pentru aceştia investesc bani în scene grandioase.

Scena în valoare de peste 40 de milioane de dolari folosită de U2 în cadrul concertului mondial 360 este cea mai scumpă din lume, depăşindu-le pe cele utilizate de Madonna sau Rolling Stones, fapt care a stârnit critici în lumea artistică, potrivit presei britanice.

Alcătuită din patru structuri imense de oţel, în formă de gheare, scena a avut inaugurarea britanică în cadrul concertului de vineri de pe stadionul Wembley din Londra. Fiind amplasată în centrul arenei sportive, 88.000 de spectatori situaţi în jurul scenei au putut urmări prestaţia formaţiei irlandeze stabilind astfel recordul de audienţă pe Wembley.

Referitor la costurile imense antrenate de construirea scenei cât şi de logistica acestui turneu mondial, au existat critici chiar din partea altor artişti. "40 millioane pentru a construi scena, plus, făcând un calcul simplu, aproximativ 200 de camioane care să o transporte prin Europa pe toată durata turneului. Ar putea părea invidie profesională dar cu siguranţă este un contrast, dată fiind populaţia Africii care moare de foame", a spus solistul formaţiei Talking Heads, David Byrne.

Chitaristul trupei  U2, The Edge, consideră că aceste costuri nu sunt de condamnat şi că poluarea generată de turneu este doar o mică parte din cea existentă la nivel global. "Noi cheltuim bani pentru fanii noştri şi nu cred că ar fi altceva care să merite această cheltuială. Cred că oricine merge în turneu contribuie la poluarea mondială. Nu cred că este corect să scoatem în evidenţă rock-ul. Sunt multe alte lucruri care se află în această situaţie, dar încercăm să diminuăm impactul concertului asupra mediului", a răspuns criticilor The Edge.

Concertele U2 la Londra fac parte din turneul mondial de promovare a albumului "No Line On The Horizon". După ultimul show pe Wembley, irlandezii vor mai cânta în Europa la Glasgow, Sheffield şi Cardiff, după care vor traversa Oceanul, pentru o serie de concerte în SUA şi Canada.

Trupa new-wave U2, înfiinţată în 1978, este formată din Bono Vox (vocalist şi chitară), The Edge (chitară, clape şi voce), Adam Clayton (chitară bas) şi Larry Mullen Jr. (tobe şi percuţie). În 30 de ani de activitate, U2 a vândut peste 140 de milioane de albume şi a câştigat 22 de premii Grammy. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără "Pride (In the Name of Love)", "Desire", "One" şi "With or Without You". Album U2 "The Joshua Tree" este considerat de mulţi specialişti drept cel mai bun din lume al anilor '80.