MENIU

Turnul Slăninilor se află în localitatea Gârbova din judeţul Alba

Foto: RTV
În Turnul Slăninilor din Gârbova, Alba, localnicii aduc an de an slănina, care nu se strică niciodată

Este cunoscut în Ardeal drept Turnul Slăninilor şi este cosiderat cămara saşilor din Gârbova, judeţul Alba. An de an, după ce sacrifică porcii de Crăciun şi pregătesc tradiţionalele preparate, localnicii aduc slănina în turn. Aşa spune tradiţia, dar o arată şi practica, căci slănina păstrată în turn nu se strică niciodată, e cea mai gustoasă. De altfel, nu există turist care să ajungă în zonă şi să nu guste din deliciosul preparat.

Gârbova este o localitate aflată la 20 de km de Sebeş, pe drumul spre Sibiu. Saşii sunt stăpânii locului, dovadă şi casele pictate in cel mai pur stil tradiţional. Cetatea în care se ridică mândru turnul slaninilor se află în mijlocul localităţii. A fost construită in 1241 de un nobil sas, iar în secolul al XV-lea a fost vândută comunităţii locale. Nu a adăpostit dintotdeauna şuncă de porc. A fost costruit ca scut de apărare, iar in timp i-a apărat pe localnici de foame.

Bucăţile de slănină, aranjate ca in galantar sunt însemnate. Un fel de ştampilă cu numele proprietarului este pusă pe fiecare bucată în parte. In acest fel, orice sas ştie cât mânăncă, dar mai ales cine mănâncă!

Păstrată in turn, slănina rezistă şi un an. Iar de pe mesele pe care saşii le întind prietenilor nu lipseşte niciodată deliciosul produs, combinat cu ceapă şi pălincă. De altfel, cine ajunge in zonă şi ştie despre cămara saşilor, imposibil să nu guste din produsele tradiţionale. Iar cine nu ştie, cu siguranţă este îndrumat de vreun localnic. 

 

Mai multe articole despre:
turism Alba vacanţă sasi All Inclusive