MENIU

Turda era cunoscută încă din antichitate pentru minele de sare

Foto: RTV
Turda este atestată istoric încă de pe vremea dacilor si romanilor

Munţi de sare, ape cu efecte tămăduitoare şi locuri a căror frumuseţe îţi taie respiraţia. Cei care le-au descoperit primii au fost romanii. De aceea, noi avem un motiv în plus să ne petrecem vacanţele la Turda. Pe lângă momentele de relaxare, ne vom bucura şi de o veritabilă oră de istorie.

Turda este atestată istoric încă de pe vremea dacilor si romanilor. Centrul oraşului păstreaza şi acum atmosfera vremurilor trecute. Pentru a şti pe ce drum să apucăm ne oprim la Centrul de informare turistică.

Potaissa a fost cel mai mare castru de legiune din Dacia. Se întindea pe o suprafaţă de peste 23 de hectare şi adăpostea în trecut până la 5.000 de militari. Dupa anul 274 pietrele zidurilor din castrul roman au fost folosite de locuitori pentru a construi clădirile şi bisericile din Turda.

În castrul roman au fost descoperite sculpturi, mozaicuri, inscripţii pe piatră şi monede. Toate acestea pot fi admirate acum în muzeele din Budapesta şi Viena.

Încă din antichitate Turda era cunoscută pentru minele sale de sare. Astăzi, salina a devenit un important punct de atracţie pentru turişti. Toate galeriile care îi încântă pe turişti au fost săpate manual.

De-a lungul timpului, din cauza curentilor de aer pereţii au fost şlefuiţi, iar în partea superioară s-au format alveole.

În sala Rudolf, din totalul turistilor, 10.000 vin aici pentru a se trata de diferite afectiuni respiratorii

Vizitele în salină fac minuni în cazul celor care suferă de afecţiuni pulmonare. În salina temperatura este constanta, de 10-12 grade Celsius, iar umiditatea este de 80%. Datorita infiltraţiilor de apă, pe peretele nordic al sălii Ruddolf s-au format stalactite. Tot aici poate fi admirată şi o impresionată cascadă de sare. Turda va aşteaptă să descoperiţi minunăţiile de pe aceste meleaguri.

Mai multe articole despre:
români turişti mine sare Turda salină