MENIU

Traian Băsescu a propus un referendum pentru Parlament unicameral cu maximum 300 de aleşi

Foto: NewsIn
Preşedintele a propus ca dată de organizare a referendumului ziua de 22 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu a propus organizarea unui referendum pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră, care să aibă maximum 300 de parlamentari. Şeful statului a propus ca dată de organizare a referendumului ziua de 22 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale.

"Avizul este necesar în vederea organizării unui referendum naţional prin care să consultăm poporul, poporul suveran, aşa cum este descris de Constituţie, cu privire la două aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral, iar al doilea aspect reducerea numărului de parlamentari la maximum 300, România având în momentul de faţă un Parlament cu 471 de parlamentari", a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Avizul Parlamentului pentru referendum este consultativ.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că organizarea unui referendum este singura soluţie pe care o putea adopta pentru a-şi ţine promisiunile de la începutul mandatului, care vizau modernizarea statului, având în vedere că nu a găsit înţelegere la clasa politică pentru revizuirea Constituţiei.

"Această măsură este singurul lucru pe care îl puteam face pentru a-mi ţine promisiunile de la începutul mandatului, care vizau modernizarea statului. Atâta timp cât n-am găsit înţelegere, aşa cum am găsit în alte situaţii la clasa politică pentru a începe un proces de revizuire a Constituţiei am obligaţia să-mi continui demersul, recurgând la mijloace constituţionale, legale, şi, în acest fel, să mă adresez poporului", a explicat preşedintele gestul de a convoca un referendum naţional.

Băsescu a arătat că a avut în 2005 angajamentul partidelor că vor activa comisia pentru revizuirea Constituţiei, însă "niciun partid nu s-a ţinut de cuvânt", iar acest lucru s-a repetat şi cu noua Coaliţie de guvernare. "De această dată cu partidele care formează marea coaliţie, au promis că vor activa comisia în Parlament, n-au făcut-o, şi atunci singura soluţie pentru a împinge lucrurile înainte este consultarea poporului, organizarea unui referendum", a explicat şeful statului.

Preşedintele propune ca referendumul să se desfăşoare odată cu alegerile prezidenţiale, pentru a reduce costurile unui astfel de demers.

În opinia şefului statului, un Parlament unicameral cu un număr mai mic de parlamentari ar răspunde nevoilor României actuale şi ar avea avantaje multiple pentru ţară, precum eficienţa, rapiditatea în luarea deciziilor, reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului. "Primul şi cel mai important avantaj ar fi acela că decizia în Parlament s-ar lua mult mai uşor, iar Parlamentul ar deveni mult mai eficient. În acelaşi timp, cheltuielile de funcţionare a statului s-ar reduce în mod rezonabil", a spus Băsescu.

Mai mult, preşedintele a spus că "un Parlament unicameral ar răspunde mult mai rapid consultărilor pe care PE le va face cu parlamentele naţionale, iar din acest punct de vedere aţi văzut probabil performanţa Parlamentului României, care în trei ani n-a trimis niciun punct de vedere cu privire la directivele adoptate de PE, deşi a fost invitat s-o facă". Parlamentul unicameral cu mai puţini parlamentari ar însemna cheltuieli mai mici la buget şi mai puţină corupţie: "Mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă. Spun acest lucru fără să acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenţă este mai mic dacă de la 471 de parlamentari vor fi maxim 300", a subliniat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu consideră că măsurile de reformare a statului trebuie continuate

Şeful statului a salutat măsurile luate de Guvern în ultima perioadă cu privire la modernizarea României şi reducerea cheltuielilor bugetare, dar a arătat în acelaşi timp că reforma nu trebuie să se oprească în acest punct.

"În mod categoric, ceea ce a făcut Guvernul prin asumarea răspunderii pe aceste legi care reformează sisteme din România nu este suficient. Este doar un început de reformare a statului, iar statul trebuie să fie în ansamblul lui parte a procesului de reformă. Trebuie să facem mai mult pentru ca banii publici să ajungă în programele de dezvoltare şi nu să fie consumate de un aparat de stat bugetofag", a susţinut preşedintele.

Traian Băsescu a trasat două "comandamente fundamentale", care să urmeze procesului asumării răspunderii de către Guvern pentru cele trei legi - continuarea reformării statului şi reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului.

"Consider că sunt două comandamente fundamanetale în continuarea reformelor după asumarea răspunderii pe cele trei legi. Acestea sunt: continuarea reformării statului şi, al doilea, reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, element esenţial pentru ca acesta să nu fie o povara pentru cetăţeni", a mai spus preşedintele.

Dacă va fi organizat, referendumul din 22 noiembrie ar fi al treilea din timpul mandatului lui Traian Băsescu.