MENIU

Tradiţii şi meşteşuguri populare la Nereju, în Vrancea

Foto: RTV
La Nereju vă puteţi caza la o pensiune pentru 50 de lei pe noapte

Realitatea All Inclusive vă invită într-una dintre cele mai frumoase zone ale Vrancei. La Nereju, oamenii sfinţesc cu adevărat locul. Talentul lor este pe măsura frumuseţii care îi înconjoară. Datorită hărniciei lor, tradiţiile şi obiceiurile populare au reuşit să depăşească bariera timpului. Mergem chiar acum într-o lume a comorilor meşteşugite de mâini pricepute.

Prima oprire o facem la moş Pavel Stăruială, singurul dogar din Vrancea. Îl găsim în micuţul lui atelier. În timp ce meştereşte la o cofiţă de lemn, ne destăinuie tainele meseriei.

''Trebuie trase în masă ca să fie drepte, că trebuie să ţină apă, vin, bere, trebuie să ia babele aghiasmă în ea, chiar şi popa are una se duce cu ajunul cu ea'', spune moş Pavel.

Moş Pavel nu duce lipsă de oaspeţi. Aproape în fiecare zi îi trec pragul turiştii dornici să cumpere câte ceva din expoziţia lui.

Îl lăsăm pe moş Pavel să îşi vadă de treburile lui şi pornim din nou la drum. De la oamenii din sat am aflat că undeva în inima muntelui ar exista un loc ce ar ascunde comori.

Obosiţi de drum, în cele din urmă ne lăsăm păgubaşi. Cu siguranţă nu suntem singurii căutători de comori care facem cale întoarsă cu mâna goală. Un altfel de comoară găsim însă în casa lui Şerban Terţiu, un meşter faimos care confecţionează măşti din piele de capră.

Localnicii poartă maştile în timp ce joacă chipăruşul, un dans vechi de sute de ani.

Către seară ne oprim la tanti Gaftoana care de cum ne vede ne întinde masa. După o masă copioasă, un somn bun în patul pregătit de tanti Gaftoana pare a fi cea mai bună alegere după o zi atât de plăcută.
Mai multe articole despre:
Vrancea tradiţii comori meşteşug