MENIU

Lovitură dură pentru milioane de români: Guvernul reintroduce PLAFOANE pentru pensii și salarii! Doi ani de negocieri s-au dus "pe apa sâmbetei"

Lovitură dură pentru milioane de români: Guvernul reintroduce PLAFOANE pentru pensii și salarii! Doi ani de negocieri s-au dus

Guvernul reintroduce plafoane de cheltuieli cu pensiile și salariile după ce a negociat mai bine de doi ani să elimine din Planul Național de Redresare și Reziliență procentul pentru pensii de 9,4% din PIB. Asta arată o analiză a experților după ce au studiat planul fiscal trimis la Comisie pentru reducerea deficitului bugetar. Concret este vorba despre modul în care statul și-a asumat să reducă cheltuielile cu salariile și pensiile fără să explice însă modalitatea prin care va face acest lucru. Cheltuielile cu pensiile, spre exemplu, ar urma să scadă treptat până la 10% din PIB.

Analiștii atrag atenția că statul reintroduce limite pentru pensii și salarii în planul fiscal, în condițiile în care Executivul a negociat cu oficialii europeni să elimine acel indicator de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor, indicator ce se afla în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Iată că acum analiștii vorbesc despre o introducere a plafoanelor pentru cheltuielile cu pensiile și salariile, în condițiile în care vorbim despre un plan prin care România se angajează să reducă deficitul bugetar, dar și cheltuielile cu pensiile și salariile, fără să explice însă statul cum va face acest lucru în următorii ani. 

Experții în economie îl contrazic pe Isărescu: „România nu va trece la dietă, ci direct la terapie intensivă!”

Concret, dacă ne referim la salarii, avem un procent de 9,3% din PIB. Datele din acest plan arată că am urma să ajungem la 8,3% din PIB. 

Dacă ne raportăm la pensii, aici ar urma să observăm o creștere a cheltuielilor ca urmare a noii legi din sistemul public de pensii. Vor ajunge cheltuielile cu plata pensiilor până la 12% din PIB și urmează să scadă treptat până la 10,7% din PIB. 

Mai mult decât atât, vom avea salarii majorate în funcție de evoluția deficitului și asta deoarece deficitul este deja foarte mare. Statul spune în acest document că vor crește salariile în funcție de modul în care este redus acest deficit bugetar.