MENIU

Totul despre Admiterea 2009 la liceele din Capitală. DESCARCĂ BROŞURA

Foto: NewsIn
Broşură Admitere 2009 Bucureşti

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a publicat, vineri, pe site-ul oficial, broşura de admitere în învăţământul postgimnazial, care cuprinde toate datele despre repartizarea computerizată la liceu, numărul locurilor disponibile şi ultima medie de intrare la fiecare instituţie.

În broşură sunt listate toate instituţiile de învăţământ postgimnazial, cu datele de contact, numărul de locuri disponibile şi ultima medie de intrare la fiecare specializare obţinută de candidaţi anul trecut. Pe listă sunt incluse şi cele 15 licee particulare, acreditate sau în curs de acreditare, din Capitală.

Topul celor mai căutate licee din Bucureşti: Colegiul Naţional "Sfântul Sava", unde s-a intrat, anul trecut, cu 9,46, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" (ultima medie de intrare anul trecut - 9,41), Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" (9,20), Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" (9,19) şi Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", unde, anul trecut, media ultimului candidat admis a fost 9,17.

Pe lângă informaţiile despre instituţii, broşura conţine şi detalii despre organizarea admiterii. Conform metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, elevii vor fi admişi la liceu, şi anul acesta, fără examen, ţinându-se cont de media notelor obţinute la tezele cu subiect unic şi de media de absolvire a claselor V-VIII, fiecare având o pondere de 50% din nota de admitere.

Dacă tezele cu subiect unic nu vor fi boicotate de recent anunţatele greve ale profesorilor, în funcţie de notele la aceste examene, elevii vor începe pregătirile pentru admiterea la liceu. Astfel, în perioada 6 mai -5 iunie, sunt programate şedinţe de instruire pentru completarea fişelor de înscriere la liceu, şedinţe la care participă şi părinţii. Rolul acestor întâlniri este de a-i ajuta pe elevi să completeze cât mai eficient fisele de înscriere. Ei trebuie să ţină cont atât de rezultatele pe care le au, cât şi de numărul de locuri disponibile şi de media ultimului admis cu un an în urmă la liceele pentru care optează. Dacă nu apreciază corect nivelul concurenţei la liceele unde candidează, elevi cu rezultate bune ar putea să nu fie admişi la nicio instituţie de învăţământ postgimnazial. Altfel spus, dacă un elev cu media de admitere 8,50 candidează numai la licee unde ultima medie de admitere a fost, anul trecut, mai mare de 9, el riscă să nu fie admis în prima etapă a repartizării la niciuna din şcolile pentru care a optat. El va fi nevoit, prin urmare, să candideze în a doua etapă a repartizării, când rămân disponibile locuri la instituţii de învăţământ cu mai puţină căutare şi ai căror elevi au rezultate mai slabe.

În perioada 18-25 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a, părinţii şi diriginţii lor, vor completa fişele de înscriere la liceu. Elevii pot opta pentru licee dintr-un singur judeţ. Dacă aleg să înveţe le licee din alt judeţ decât cel în care au terminat gimnaziu ei vor completa fişele de înscriere în centre special organizate în acest scop.

Pe 3 iulie va avea loc repartizarea propriu-zisă, iar până pe 4 iulie unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu foştii lor elevi admişi la liceu şi lista cu locurile în liceu rămase disponibile. Până pe 6 iulie şi liceele vor face acelaşi lucru.

După repartizare, în intervalul 6 - 16 iulie, se depun dosarele de înscriere, iar candidaţii care nu vor face acest lucru vor fi consideraţi retraşi.

Cei care nu au reuşit să intre la liceu cu prima repartizare computerizată se pot înscrie, între 6 şi 10 iulie la o a doua etapă a admiterii, urmând ca repartizarea şi anunţarea rezultatelor să se facă în zilele de 13 şi 14 iulie. Există chiar şi o a treia etapă a admiterii, programată pentru 1 august - 12 septembrie.

Acesta ar putea fi ultimul an în care se organizează admiterea la liceu pe baza tezelor unice şi a repartizării computerizate, din cauza faptului că mulţi elevi şi profesori se plâng că sistemul nu este eficient. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, că de anul viitor se va reveni la admiterea organizată de licee. Tezele cu subiect unic au fost fostului ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău, iar primii care le-au experimentat au fost elevii claselor a VII-a din anul şcolar 2006-2007, când, sub formă de proiect-pilot, tezele au durat 50 de minute şi au fost simple lucrări semestriale de clasă.

Mai multe articole despre:
Bucureşti examen liceu admitere