MENIU

Topirea gheţarilor forţează Italia şi Elveţia să îşi refacă graniţele

Foto: wikimedia.org

Italia şi Elveţia au decis să îşi refacă graniţa după ce încălzirea globală a topit gheţarii din Alpi ce marcau frontiera dintre cele două ţări.

În ultimii 100 de ani, suprafaţa gheţarilor, care este exact pe linia de graniţă, s-a micşorat în mod lent şi regulat. În ultimii cinci ani însă, procesul s-a accelerat.

Vecinii au decis acum să lucreze la o nouă frontieră, potrivit ziarului Independent.

Daniel Gutknecht, responsabil pentru coordonarea graniţelor naţionale ale Biroului de Topgrafie al Elveţiei, a declarat că graniţa se mută din cauza schimbărilor climatice, printre alte motive.

Frontiera a fost fixată încă din 1861, când a avut loc unirea Italiei. Noua graniţă nu poate fi decisă până când parlamentului italian va aproba o nouă lege, luna viitoare.

Zonele afectate includ celebrul munte Matterhorn şi oraşele înconjurătoare, foarte cunoscute printre iubitorii de schi.

Niciun oraş şi nicio comunitate nu va fi obligată să schimbe ţările, pentru că linia de graniţă se află la 4.000 de metri înălţime, mai sus decât orice locuinţă umană.

Climatologii au spus că, creşterea temperaturilor a cauzat schimbări vizibile în peisaj, în ultimii 20 de ani.

"Topirea gheţarilor s-a accelerat din vara fierbinte a anului 2003. Acel val de căldură a schimbat peisajul prin topirea stratului de permafrost. Pentru prima oară, s-au înregistrat  0 grade Celsius la peste 4.000 de metri altitudine, iar morfologia zonelor muntoase a început să se schimbe", a declarat meteorologul Luca Mercalli, pentru Independent.