Top 10 specii descoperite în 2008: Bacteria din fixativul de păr şi cafeaua fără cafeină - GALERIE FOTO
Topul celor mai importante zece specii descoperite în 2008, făcut public de cercetătorii de la Institute for Species Exploration de la Universitatea din Arizona, include un căluţ de mare cât o boabă de mazăre, cafeaua fără cafeină şi bacteria care trăieşte în fixativul de păr.
Publicarea topului a coincis cu Ziua Internaţională a Biodiversităţii şi cu naşterea, pe 23 mai, a lui Carolus Linnaeus, care a dezvoltat sistemul modern de denumire şi clasificare a organismelor vii.
Top 10 include o varietate de organisme în viaţă dar şi dispărute. Descrierile lor sunt realizate de Institute for Species Exploration.
1. Căluţul de mare cât o boabă de mazăre (Hippocampus satomiae), are 19.8 milimetri lungime şi o înălţime de 11.5 milimetri. Hippocampus satomiae a fost descoperit lângă Insula Derawan din Borneo, Indonezia. Numele speciei sale, satomiae, este "în onoarea doamnei Satomi Onishi, ghidul de scufundări care a colectat specimenul".
2. O nouă specie şi nou gen de palmier (Tahina spectablilis), găsit doar într-o zonă restrânsă din Madagascar. Există mai puţin de 100 de exemplare, şi este, prin urmare, cea mai rară specie de palmier din lume. Palmierul se remarcă pentru că înfloreşte până la moarte, "producând o inflorescenţă spectaculoasă în vârf, cu mii şi mii de flori. După ce face fructe, palmierul moare şi cade la pământ".
3. Cafeaua fără cafeină (Coffea charrieriana - denumită după cercetătorul de cafea André Charrier de la Institut de Recherche pour le Développement) din Camerun. Este prima specie de acest gen din Africa.
4. Bacteria din fixativul de păr, descoperită de cercetătorii japonezi. Specia (Microbacterium hatanonis) a fost numită în onoarea lui Kazunori Hatano, pentru "contribuţia sa la înţelegerea genului Microbacterium".
5. Insecta băţ (Phobaeticus chani), cea mai lungă insectă din lume, cu 36.6 centimetri lungimea corpului şi 56.7 centimetri lungimea totală. Specia se găseşte în Borneo, partea malaeziană.
6. Cel mai mic şarpe din lume (Leptotyphlops carlae) are doar 104 milimetri lungime. Specia este ştiută de mult, dar nu a fost recunoscută ca specie unică până acum, de către locuitorii din Barbados, unde a fost descoperită de oamenii de ştiinţă.
7. Limaxul fantomă (Selenochlamys ysbryda) a fost o descoperire "surprinzătoare în zona bine ştiută de cercetători, Cardiff, Wales".
8. Un melc (Opisthostoma vermiculum) găsit în habitatul calcaros din Malaezia "reprezintă o evoluţie morfologică unică, cu o cochilie care se învârte în jurul a patru axe", potrivit institutului.
9. Peştele "domnişoară" (Chromis abyssus), prima specie descoperită în 2008.
10. Un specimen fosilizat, cea mai veche vertebrată care naşte pui vii (Materpiscis attenboroughi). Specimenul, găsit în vestul Australiei "arată un peşte-mamă care naşte, acum 380 de milioane de ani".
Oamenii de ştiinţă spun că Pământul ar putea fi casa a peste 10 milioane de specii, dar estimează că ar putea ajunge chiar până la 100 de milioane, reflectând lipsa de cunoaştere despre vieţile cu care ne împărţim planeta.