MENIU

Tinerii care au SIDA evită să dezvăluie diagnosticul medicilor şi prietenilor de frică să nu fie discriminaţi

Foto: latina.com

Jumătate dintre tinerii seropozitivi au participat la studiu spun că au dezvăluit prietenilor apropiaţi diagnosticul lor. În plus, doar 80% dintre medicii de familie ştiu dacă pacientul lor are sau nu SIDA. 42 dintre tineri au dezvăluit diagnosticul lor medicului stomatolog. Asta arată un studiu al Fundaţiei "Romanian Angel Appeal" efectuat pe un eşantion de 595 de tineri seropozitivi cu vârste cuprinse între 18 si 24 de ani.

Îngrijorător este faptul că 80% dintre respondenţi consideră că e preferabil să nu dezvăluie că sunt seropozitivi medicilor la care merg în afara spitalului de boli infecţioase. Aceasta atitudine poate fi un indicator al discriminării cu care s-au confruntat şi încă se confruntă persoanele seropozitive în România.

În jur de 40% dintre tinerii care au participat la studiu (42% dintre băieţi şi 39% dintre fete) nu au un partener în prezent. Procentul fetelor care au dezvăluit partenerului lor actual, diagnosticul, este mai mare decât cel al băieţilor care au făcut acest lucru (48% pentru fete şi 36% pentru băieţi.

Dacă îi luăm ca bază de referinţă pe cei care şi-au început viaţa sexuală şi declară că au în prezent un partener stabil, 85% dintre aceştia au dezvăluit partenerului lor actual diagnosticul.

Tendinţa de a-şi dezvălui diagnosticul într-o pondere tot mai mare arată că tinerii au capacitatea de a face faţă provocărilor aduse de boală, inclusiv potenţialei discriminări.

Jumătate dintre tineri (52%) consideră ca ar fi mai bine ca familia partenerului sa nu fie informată, în ceea ce priveşte diagnosticul HIV, chiar dacă numai 10% au fost părăsiţi după ce familia partenerului a aflat faptul ca sunt infectaţi.

În România erau raportate 7.434 persoane care trăiesc cu HIV/SIDA. Peste jumătate dintre cei peste 500 de tineri care au participat la studiu s-au infectat prin transfuzii de sânge şi au fost probabil diagnosticaţi mai târziu (58%), în timp ce 17% s-au infectat pe cale sexuală.

În ultimii 3 ani, se înregistrează o creştere semnificativă a ponderii cazurilor de infecţie HIV transmisă prin contact sexual neprotejat. Ponderea ajuns la 17% în intervalul 2006-2009, comparativ cu 4% în intervalul 2001 - 2005.

Deşi au o tendinţă descrescătoare (92% din cazurile luate în evidenţă în 1996-2000, 80% în 2001-2005, respectiv 58% în 2006-2009), cazurile de infecţie prin prin transfuzii de sânge şi instrumente medicale nesterile, continuă să aibă cea mai mare pondere.