MENIU

Temele marginale au dominat televiziunile în campanie, Băsescu a fost cel mai atacat - Active Watch

1.200 de ştiri au fost monitorizate

Campania electorală pentru alegerea preşedintelui a fost marcată de absenţa dezbaterii politice, temele marginale dominând audiovizualul, cum a fost subiectul presupusei loviri a unui copil de către Traian Băsescu, repetat de 1.459 doar la o singură televiziune, arată un raport al Active Watch.

Potrivit monitorizării Agenţiei Active Watch, campania electorală a lipsit de la postul public de televiziune, dar şi de la cele private generaliste, cum ar fi Antena 1 şi Pro Tv, televiziunile de ştiri Antena 3 şi Realitatea Tv fiind cele care au difuzat, deşi într-o proporţie modestă, informaţii relevante despre campanie.

\"Alegerile au ocupat doar 7% din agenda globală, am monitorizat peste 1.200 de ştiri. A fost campanie, dar nu în emisiunile principale de informare. (...) Antena 3 a difuzat cele mai multe materiale relevante pentru alegerile prezidenţiale. Îl avem pe Traian Băsescu cel mai vizibil, urmat de Mircea Geoană, Antonescu şi Oprescu. (...) Băsescu a fost cel mai atacat actor, din 99 de apariţii ale lui, 19 au fost într-un context negativ, iar 16 dintre acestea la Antena 3. Traian Băsescu a fost atacat de alţi actori în 36 dintre apariţiile sale\", a explicat Ionuţ Codreanu de la Agenţia de monitorizare a presei Active Watch.

Agenda televiziunilor, chiar şi cea din emisiunile electorale, a fost dominată de subiectele la zi, jurnaliştii au operat cu valorificări ale candidaţilor şi chiar s-au antepronunţat în legătură cu şansele unora de a ajunge în turul doi, candidaţii \"fără şanse\" au apărut doar la TVR, sunt concluziile monitorizării. Bunăoară, s-a constatat că Remus Cernea, Ovidiu Iane şi Constantin Rotaru, toţi trei candidaţi la preşedinţie, au fost invitaţi doar în emisiunile organizate de postul public de televiziune.

Mai mult, arată raportul, au existat situaţii în care televiziunile au favorizat un anumit candidat, între cele două tururi trei din cele şase televiziuni monitorizate \"încălcând flagrant normele, frizând chiar şi încălcarea legii\". Astfel, \"postul privat Antena 3 a fost singura televiziune angajată ântr-o campanie de decredibilizare şi intimidare a membrilor unei instituţii publice, Consiliul Naţional al Audiovizualului\", potrivit raportului.

În lipsa unei dezbateri politice reale, au dominat temele periferice, cum a fost aceea a presupusei loviri a unui copil de către Traian Băsescu, preşedintele Active Watch Mircea Toma menţionând că \"numai un post de televiziune de ştiri a înregistrat într-o singură zi 1.459 de repetări ale acestei informaţii\".

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei a monitorizat în intervalul 2 – 20 noiembrie, principalele emisiuni cu caracter electoral difuzate de posturile Antena 3, Realitatea TV, B1 TV şi TVR 1.