Telescopul Hubble a transmis noi fotografii spectaculoase - VEZI IMAGINI
Proaspăt reparat, telescopul spaţial Hubble a reuşit să surpindă gazele emanate de la o stea pe moarte care arăta ca un fluture, precum şi o galaxie aflată la 10 miliarde de ani lumină.
Agenţia spaţială a făcut public primul set de imagini realizate de telescopul Hubble din luna mai, când a fost reparat. Ghinionistul telescop a fost reinventat, îşi exprimă astronauţii optimismul, arată Reuters.
"Telescopul a avut parte de un makeover extrem şi e vizibil mai puternic decât a fost vreodată. E bine pregătit pentru a mai rezista acolo un deceniu", declară Ed Weiler, reprezentant NASA în probleme de misiuni spaţiale. Un spectograf, nou instalat, care studiază originile cosmosului, a oferit informaţii detaliate despre o galaxie denumită Markarian 817, atrasă într-o gaură neagră imensă, precum şi imagini ale unei stele explodate. Ambele împrăştie materie în spaţiu, iar cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că mare parte din materia din spaţiu este alcătuită din filamente foarte subţiri aflate între galaxii.
Hubble face pentru prima dată vizibile aceste mici particule. Telescopul a mai detectat oxigen, nitrogen şi carbon. "Elemente ale vieţii sunt produse în stele, însă sunt distribuite în tot cosmosul", declară James Green de la Universitatea din Colorado.
În luna mai a acestui an, astronauţii au reparat două componente defecte ale telescopului şi au instalat o cameră nouă şi un spectograf.
Un telescop nu foarte norocos
Hubble a rezistat în mai multe momente critice care puteau duce la trecerea lui pe linie moartă. La scurtă vreme după ce a fost lansat în 1990, astronauţii au descoperit panicaţi că nu realiza o focalizare bună. În 1993 a trebuit să fie reparat. În 2003, după accidentul care s-a soldat cu moartea întregului echipaj al navetei Columbia, NASA a vrut să renunţe la telescop, însă protestele astronomilor au făcut-o să se răzgândească.
Având dimensiunile unui autobuz şi cântărind 11 tone, Hubble a fost purtat de către naveta Discovery la 600 de kilometri deasupra Terrei, o distanţă aproape dublă faţă de cea la care aveau loc misiunile spaţiale în mod normal. Hubble a fost cel mai scump telescop construit până în acel moment, având un preţ de peste 1,5 miliarde de dolari. Până în momentul de faţă, pe telescopul Hubble s-au cheltuit 15 miliarde de dolari.