Telecom: Cum am evoluat de la trei secunde gratis la apeluri nelimitate
Acum 12 ani, primele trei secunde ale unui apel din reţeaua mobilă nu erau taxabile, iar utilizatorii exploatau din plin această "breşă" a sistemului.
În aprilie 1997, Connex, primul operator de profil care îşi lansa operaţiunile pe piaţa locală, tarifa apelurile abonaţilor cu până la 0,45 dolari pe minut, atât pentru convorbirile în reţea, cât şi pentru cele în afara reţelei, deşi, iniţial, un apel în altă reţea însemna doar sunatul pe un fix Romtelecom.
Salariul mediu net nominal aferent anului 1997 era de 632.086 de lei vechi, echivalentul a 88,2 dolari. Practic, la tarifele maximale, un utilizator mediu îşi permitea să vorbească la telefonul mobil, de toţi banii, 196 de minute pe lună, telefonia mobilă fiind astfel un serviciu cu o accesibilitate limitată pentru majoritatea populaţiei.
Apelurile se taxau, acum 12 ani, prin rotunjire la minut, indiferent de durata convorbirii, iar primele trei secunde erau gratuite. Ulterior, intervalul de timp până la taxarea unei convorbiri a devenit, odată cu avansul tehnologic, o secundă de la iniţierea apelului. Abonamentele Connex mai scumpe coborau preţurile la patru cenţi pe minut în reţea, respectiv zece în afara reţelei. Operatorul introducea, în acelaşi an, şi prima cartelă prepaid, Connex Go!, cu tarife de 0,4 dolari pentru apelurile în reţea şi 0,6 dolari pentru apelurile în afara reţelei. Citeşte mai mult în Business Standard