T. Băsescu: Soluţiile pentru ieşirea din criza în care se află şi România n-au fost găsite
Soluţiile pentru ieşirea din criza în care se află şi România n-au fost găsite. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, la Adunarea Generală a Comitetului Economic şi Social European. Şeful statului a mai criticat şi birocraţia care îngreunează mersul afacerilor.
"O problemă majoră atât pentru România, cât şi pentru ansamblul Uniunii Europene este cea a locurilor de muncă, a ocupării forţei de muncă. Există multe motive de nemulţumire legate atât de aspectul cantitativ, cât şi de cel calitativ. Mâna de lucru este insuficientă, mai ales insuficient sau inadecvat calificată. În plus, contracţia cererii interne şi a pieţelor de export determină o creştere a spectrului şomajului. Datorită crizei, sectoare întregi şi-au redus activitatea afectând viaţa a mii de persoane. Nu trebuie să întoarcem spatele acestor oameni, ei trebuie să fie sprijiniţi prin programe de reconversie profesională, astfel încât să aibă o şansă în găsirea unui nou loc de muncă", a declarat Traian Băsescu.
"Crearea de noi locuri de muncă şi promovarea oportunităţilor de mobilitate în cadrul UE este o prioritate. Muncitorii români care lucrează în sectoare afectate sever de criză trebuie să ştie dacă există cerere de forţă de muncă în alt stat al UE, să beneficieze de această oportunitate. Este o situaţie din care toată lumea are de câştigat", a completat şeful statului.
Preşedintele a insistat în discursul său asupra problemei şomajului şi a subliniat eforturile care trebuie depuse de autorităţi pentru crearea de noi locuri de muncă. "Transmit partenerilor sociali că îmi sunt cunoscute problemele cu care cetăţenii se confruntă. Vă asigur că autorităţile depun eforturi în vederea soluţionării lor", a adăugat preşedintele Băsescu.
"Trebuie să facem un efort susţinut pentru instruirea adecvată a forţei de muncă. Este esenţial să calificăm forţă de muncă în domenii a căror cerere este în expansiune. Este inutil, de exemplu, să avem un număr mare de absolvenţi de drept, care nu-şi pot găsi loc de muncă, în timp ce în alte domenii, de exemplu în sănătate, personalul este insuficient. În plus încurajez companiile să se implice în pregătirea tinerilor, a viitoarei forţe de muncă, în cadrul unor strategii interne care să le permită acestora, punerea în practică a cunoştinţelor teoretice acumulate în facultate, dezvolatarea unor abilităţi concrete, dar şi contactul cu realitatea în care vor să-şi construiască o carieră."a mai adăugat preşedintele.
De asemenea, şeful statului a insistat asupra necesităţii reformării sistemului de educaţie şi a importanţei investiţiilor în infrastructură. "Există premise pentru creşterea performanţelor în educaţie însă condiţia fundamentală în acest sens este însăşi reforma profundă a sistemului educaţiei." Referindu-se la tinerii care abandonează şcoala şi studiile Traian Băsescu consideră "că aceştia trebuie sprijiniţi în continuarea studiilor, de altfel în general trebuie stimulată învăţarea ca proces pe termen lung pe parcursul întregii vieţi".
Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a susţinut că este necesară o flexibilizare a condiţiilor de creditare de către bănci, dar şi o mai bună reglementare şi supraveghere a sistemului financiar.