MENIU

T. Băsescu: România nu va putea îndeplini toate obligaţiile din acordul cu FMI. Este necesară o revizuire

Foto: wordpress.com

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România nu va putea îndeplini până la sfârşitul anului toate obligaţiile din acordul cu Fondul Monetar Internaţional, fiind necesară, astfel, revizuirea condiţiilor acordului pentru anul 2010.

"Instabilitatea coboară foarte mult credibilitatea României. Avem o vizită a FMI şi am făcut eforturi mari ca această revizuire a Acordului cu Fondul să se facă. În primul rând, trebuie constatat dacă România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pe primele trei trimestre, pentru a se elibera tranşele de împrumut pentru luna decembrie şi, în acelaşi timp, trebuie făcută revizuirea acordului pentru 2010 pentru că pe 15 decembrie este şedinţa boardului, în care se pot aproba revizuiri ale acordului. Este clar că trebuie făcute anumite modificări pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie", a avertizat Traian Băsescu.

Una din obligaţiile asumate cu partenerii internaţionali, deficitul de cel mult 5,4% din PIB, este în acest moment respectată. Deficitul bugetar s-a adâncit în septembrie la 5,1% din produsul intern brut (PIB), însumând 25,563 miliarde lei (6,04 miliarde euro), a anunţat, luni, Ministerul Finanţelor Publice, astfel că România şi-a respectat ţinta asumată cu FMI de cel mult 5,4% din PIB.

Comisia Europeană a anunţat, vineri, că va trimite o misiune la Bucureşti, între 28 octombrie şi 9 noiembrie, ca să evalueze respectarea condiţiilor de acordare a împrumutului UE, insistând că adoptarea bugetului pe 2010, cu un deficit de cel mult 5,9% din PIB, este o condiţie esenţială.

Joi, Fondul Monetar Internaţional anunţase că va trimite o misiune la Bucureşti în aceeaşi perioadă, pentru a iniţia discuţiile cu autorităţile române privind a doua evaluare din cadrul acordului de finanţare, precizând că ar putea fi necesare consultări ulterioare după formarea unui nou guvern.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu fonduri bani Comisia Europeană FMI PIB