MENIU

Sunetul viorilor Stradivari rămâne un secret

Vioară Stradivari

Ar fi putut să fie lemnul, lipiciul sau forma, dar experţii bănuiau de mult că adevăratul secret al faimoaselor viori Stradivari este de fapt lacul strălucitor. 

După foarte mult ani de analizat mostre de lac prelevate de pe mai multe intrumente Stradivarius, cercetătorii francezi şi germani au infirmat cea mai una dintre cele mai cunoscute teorii cu privire la construcţia celebrei viori.

Aceştia au arătat că maestrul Antonio Stradivari aplica pe viori două produse simple, în atelierul său din nordul Italiei: ulei şi răşină de pin.

Mulţi oameni de ştiinţă susţineau că sunetul special al unei viori Stradivari ar putea fi dat de o calitate deosebită a lemnului, a lipiciului sau chiar din cauza unei soluţii speciale care ucidea larvele unei insecte care obişnuia să contamineze materiale lemnoase.

Jean-Philippe Echard, un inginer chimist de la Muzeul de Muzică din Paris, a concluzionat după un studiu de patru ani: „Nu există nici un indiciu care să ne permită să afirmăm că lacul influenţează în vreun fel sunetul.

Studiul a fost realizat pe cinci instrumente, patru viori şi o veche violă (viola d’amore), construite de-a lungul a 30 de ani.

Chimiştii au analizat mostrele sub lumină infraroşie şi au identificat două straturi de lac aplicate de constructor. Aceştia au determinat că Stradivarius nu avea un ingredient secret, ci era pur şi simplu un meşteşugar desăvârşit care adusese construcţia de viori la rand de artă.

 

Mai multe articole despre:
vioară lac lemn lipici