MENIU

Stil de viaţă sănătos: Cafea versus ceai negru

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și niciun regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Cafeaua şi ceaiurile sunt cele mai populare băuturi din lume, consumate de mii de ani datorită aromelor atrăgătoare şi a beneficiilor aduse pentru o viaţă sănătoasă.

CAFEAUA

Polifenolii sunt prezenți din abundență atât în cafea, cât și în ceai și reprezintă componenta de bază a acestor băuturi alături de cafeină. O ceașcă de cafea conține 115 miligrame de cafeină, a declarat pentru REALITATEA.NET medicul nutriționist Oana Braga.

Cafeaua are următoarele efecte benefice pentru organism, efecte care au fost dovedite de numeroase studii:

- efect antioxidant și anti-canceros

- previne mutațiile genetice

- efect proctector pentru boli nenumărate: de la diabetul zaharat și până la boala Parkinson

Cei care consumă cafea în mod regulat au cu 80% un risc mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson. Deși este neclar mecanismul, există o asociere între consumul de cafea și scăderea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, informează medicul nutriționist Oana Braga. Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Studiile făcute pe animale au demonstrat că administrarea de cafeină poate ameliora funcția cognitivă afectată în boala Alzheimer. Consumul de cafea poate preveni dezvoltarea cancerului de colon.

 


 

CEAIUL NEGRU

Principalele tipuri de ceaiuri sunt alb, verde, negru și oolong.

Ceaiul negru, care este cel mai bogat în cafeină, cel mai aromat și bogat în antioxidanți. O ceașcă de ceai negru conține 40 de miligrame de cafeină, practic jumătate din cât conține o ceașcă de cafea. Efectele benefice ale ceaiului negru sunt următoarele:

- scade riscul de proliferare sau dezvoltare al celulelor canceroase
- scade nivelul colesterolului
- optimizează tensiunea arterială
- îmbunătățește imunitatea organismului
- scade glicemia
- limitează excursiile glicemice
- favoizează scăderea ponderală

Citește și Stil de viaţă sănătos: Carne roşie versus carne albă