Stelele hoinare albastre devin "canibale" pentru a rămâne tinere
Stelele mai vechi, cunoscute drept hoinarele albastre, îşi menţin tinereţea prin furtul masei altor stele, potrivit unei noi cercetări.
Canibalismul cosmic permite stelelor bătrâne, mai mici, să se umfle până ajung la proporţiile unui soare, trăind mai mult cu sute de milioane de ani, informează National Geographic.
Potrivit autorilor studiului, descoperirea combate o teorie mai cunoscută potrivit căreia aceşte renaşteri sunt rezultatele unor coliziuni stelare.
Astronomii s-au întrebat de-a lungul a mai mult de 50 de ani de ce stelele hoinare albastre au o masă atât de mare pentru o vârstă atât de tânără.
Cele mai multe hoinare albastre au aceeaşi masă sau de două ori mai mare ca soarele nostru. Ele se găsesc în roiuri globulare - o aglomerare de stele legate între ele de propria gravitaţie, forma fiind aproximativ sferică.
O stea de acest gen ar trebui să trăiască doar câteva miliarde de ani. Asta înseamnă că dacă o stea hoinară albastră s-a format o dată cu restul stelelor din roiul său, ar fi trebuit să moară acum câteva miliarde de ani.
Pentru a încerca să rezolve misterul, Knigge şi colegii săi au examinat stelele hoinare albastre din 56 de roiuri globulare.
Într-o lucrare publicată în revista Nature, cercetătorii rapotează o legătură puternică între numărul total al stelelor hoinare albastre şi masa centrului roiului stelar.
"Centrele roiurilor care conţin mai multe stele, conţin şi mai multe stele hoinare albastre. Şi cu cât mai masiv este un roi, cu atât mai mare numărul de perechi binare", a declarat Knigge.
"Am văzut multe stele hoinare albastre în centrele masive ale roiurilor care au o rată foarte scăzută a coliziunilor", a adăugat el.
Knigge şi echipa sa lucrează acum pentru a determina dacă perechile binare care tind să formeze stele hoinare albastre au o istorie specială a vieţii, precum coliziuni cu alte stele binare sau singure.