Spectacol nocturn: Ploaia Perseidelor a atins vizibilitatea maximă în noaptea de miercuri spre joi
Pasionaţii de astronomie din întreaga lume au avut la dispoziţie, miercuri noapte, un spectacol pe cinste. După ce, în ultimele două nopţi, cerul a fost străbătut de mult mai multe stele căzătoare decât în mod normal, în noaptea de miercuri spre joi, ne-a aşteptat o ploaie... de stele.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer pe care o lasă se datorează unei perticule sub 1 mm diametru, care arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Pentru a privi spectacolul nocturn nu este nevoie de niciun fel de echipament. Singura condiţie este ca cerul să nu fie acoperit de nori, iar cea mai bună perioadă de urmărire este după miezul nopții, până dimineața.
Stelele căzătoare pot apărea oriunde pe cer, însă coada lor va fi îndreptată spre constelaţia Perseus. Această iluzie optică a dus la denumirea de "Perseide".
Ploaia de stele căzătoare Perseide a început pe 17 iulie şi se va termina pe 24 august.