Specialiştii REALITATEA.NET avertizează: Aluniţele neexcizate pot provoca moartea
Există din păcate extrem de multe mituri în ţara noastră, pe care dacă le-am exporta, am deveni cea mai bogată naţiune. Unele sunt haioase dar am să mă rezum la cele care sunt periculoase pentru sănătatea noastră, iar cel mai periculos este mitul că ”dacă ne operăm aluniţele facem cancer-FALS!”, a declarat medicul dermatolog Sebastian Pop.
Dacă ne operăm aluniţele facem cancer-FALS! Aceasta este una dintre cele mai mari inepţii, care din păcate s-au instalat atât de adânc în mentalitatea noastră încât va fi extrem de greu să scăpăm de ele. De aceea voi încerca cu orice ocazie, alături de alţi dermatologi, să informez cât mai bine pacienţii în ce priveşte riscul pe care îl ascund aluniţele care se modifică şi care se pot transforma într-un cancer de piele!
Ce este cancerul de piele?
Acesta apare când ADN-ul, acele molecule care codifică informaţia genetică în celule, se ”strică” din cauze multiple, cum ar fi radiaţia ultravioletă, iar organismul nu îl mai poate repara iar celulele cresc şi se divid necontrolabil. Când acest lucru se întâmplă în piele se dezvoltă un cancer de piele.
Cel mai frecvent apare aşa numitul carcinom bazocelular iar apoi cel spinocelular dar cel mai agresiv şi letal este melanomul. Acesta, nedepistat şi OPERAT la timp, poate omorî un pacient în 6 luni!
Melanomul se numeşte aşa pentru că se formează din melanocite, celulele care dau culoarea pielii. Acesta metastazează foarte rapid în sistemul limfatic şi în organele interne iar cei mai periclitaţi sunt cei cu pielea deschisă la culoare. Odată ce se răspândeşte în organism există şanse minime de supravieţuire însă prin detectarea din vreme a acestuia şi prin CHIRURGIE CONTROLATĂ MICROGRAFIC (sau chirurgie MOHS), care presupune o analiză microscopic obligatorie a marginilor tumorale operate; rata de reuşită a tratamentului pentru un melanom operat la timp, fiind de 95%!
Ce este Melanomul?
Melanomul se dezvoltă de regulă dintr-o aluniţă pre-existentă, sau arată ca o aluniţă care abia s-a format, de aceea este foarte important să conştientizăm că ORICE modificări care au loc la nivelul pielii sunt suspecte, în special cele pigmentare dar şi cele în care pigmentul dispare!
Deci, singurul risc real pe care îl prezintă aluniţele este păstrarea acelora care au potenţialul de a se modifica! Putem preveni foarte uşor transformarea malignă a aluniţelor printr-un control dermatologic la intervale de timp regulate, asistat de o dermatoscopie digitală.
Cum ne protejăm?
Un program de prevenţie adecvat trebuie să conţină o inspecţie corporală completă şi dermatoscopie clasică pentru descoperirea oricărei modificări cu potenţial malign, apoi dermatoscopie digitală şi o analiză video a tuturor modificărilor suspecte de la nivelul pielii, crearea unui catalog individual cu modificările de la nivelul pielii pacientului şi încadrarea acestuia într-un grup de risc iar apoi stabilirea conduitei sau a tratamentului adecvat.
Factorii principali de risc sunt pielea albă, păr blond sau roşcat, cazuri de cancer de piele în familie, arsuri de soare frecvenţe în timpul copilăriei/tinereţii, şedinţe repetate la solar (radiaţie cu unde ultraviolete). De asemenea, persoanele care au multe aluniţe (nevi pigmentari) împrăştiate pe trunchi, membre, faţă, pielea capului sau mucoase sunt predispuse la apariţia cancerului de piele. Marea întrebare este când ar trebui să ne prezentăm la doctor şi ce simptome ar trebui să ne îndrepte către un cabinet dermatologic?
Pacienţii trebuie să reacţioneze imediat şi să se prezinte la un medic dermatolog dacă observă modificări alarmante la nivelul aluniţelor precum modificarea culorii, modificarea marginilor, creşterea sau scăderea dimensiunilor sau modificarea zonei ce împrejmuieşte aluniţele, mâncărime/înţepături în jurul aluniţelor, sângerări, apariţia de noi aluniţe, în special după vârsta de 25 de ani.
Şi pentru că mulţi dintre noi prezentăm măcar unul dintre simptome, ar trebui să mergem la un control medical la intervale de timp regulate, pentru a preveni complicaţii şi a păstra aluniţele drept semne de frumuseţe şi nu sur¬se ale unor probleme de sănătate.