MENIU

Şoferii ar putea rămâne fără maşini dacă sunt prinşi circulând cu peste 50 de kilometri peste limita legală

Foto: RTV

Ministerul Transporturilor cere măsuri drastice pentru şoferii care nu respectă legea: confiscarea maşinii pentru depăşirea vitezei cu peste 50 de kilometri pe oră, retragerea banilor direct din cont pentru amenzi sau chiar arestarea răuplatnicilor. Noile reglementări au fost deja respinse de Poliţia rutieră şi sunt amendate de către CSM, dar Ministerul Transporturilor vrea să le impună totuşi prin ordonanţă de guvern.

Codul Rutier nu mai este suficient. Ministerul Transporturilor promovează prin ordonanţă a guvernului Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră şi înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru Colectarea Amenzilor ANCA.

Noua legislaţie ar permite confiscarea maşinilor în cazul depăşirii vitezei legale cu 50 km/oră, testarea alcoolemiei indiferent de motivul pentru care şoferul este oprit de poliţie, un şofer nu îşi va mai putea dovedi nevinovăţia cu ajutorul martorilor.

''Confiscarea maşinilor ar fi o măsură utilă şi ar trage un semnal de alarmă pentru cei care circulă cu viteză mare'', a declarat Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere.

Agenţia pentru Colectara Amenzilor va putea să retragă banii pentru amendă direct din conturi, să aresteze, prin hotărârea judecătorească, răuplatnicii la un "centru de arest" sau să ceară revocarea permiselor de conducere.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat că nu se poate elimina instituţia martorului ocular şi nici obligativitatea efectuării analizei de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. De asemenea, nu ar fi corectă mutarea răspunderii pentru o contravenţie de la şofer la proprietarul autoturismului.

Poliţia rutieră, care răspunde pentru siguranţa rutieră nu a avizat proiectul pentru că ar conţine ,,foarte multe erori,, printre care cele semnalate de CSM dar şi obligativitatea de a se da examen pentru redobândirea carnetului auto pentru prea multe abateri''.