Şoarecii au suferit mutaţii genetice ce le permit să reziste otrăvurilor
O serie de mutaţii descoperite la șoareci le permite să reziste la una din cele mai folosite otrăvuri, Warfarina. Un nou studiu descrie peste 18 modificări genetice descoperite la şoareci de pe patru continente.
Simon Rost de la University of Wuerzburg, Germania şi o echipă internaţională de cercetători au studiat peste 250 de șoareci din zone supraexpuse la celebrul coagulant Warfarina din Europa, Asia de Est, Africa de Sud şi America.
Rost a explicat că "rezistenţa înpotriva produşilor pe bază de warfarina a fost raportată în populaţiile de rozătoare din foarte multe ţări, prezentând o mare problemă în eficacitatea controlării rozătoarelor".
Warfarina şi produsele bazate pe acest produs sunt derivate din toxina unei plante numite cumarin. Aceastea previne sângele să se coaguleze prin împiedicarea formării unei enzime, VKOR. Rost şi colegii săi au studiat VKORC1, gena responsabilă pentru producerea unui complex proteinic a enzimei VKOR-ului. Potrivit autorilor, mutaţiile survenite la nivelul genei VKORC1 ar produce o rezistenţă ereditară împotriva warfarinei şi derivaţilor săi.