Sistemul public de pensii, la un pas de colaps
Sistemul de pensii public din România se va prăbuşi dacă autorităţile nu iau măsuri urgente pentru a reechilibra situaţia. Acesta este pronosticul dat de recentele analize realizate de Comisia Europeană şi de Banca Mondială. Explicaţia: raportul dintre contribuţii şi beneficii se deteriorează constant, iar declinul demografic pune presiune tot mai mare pe buget.
FMI a atenţionat deja că numărul pensionarilor este prea mare comparativ cu cel al salariaţilor, iar ultimele analize nu sunt deloc optimiste. "Asta nu înseamnă neapărat că pensionarilor li se vor micşora pensiile. Nu asta este propunerea noastră. Ceea ce propunem noi este să schimbăm parametrii, aşa încât să facem un sistem public de pensii rezistent în timp", a declarat Jeffrey Franks, reprezentant FMI.
În noiembrie anul trecut, şeful statului anunţa că sistemul de pensii este deja la pământ. În acest moment, în România muncesc circa 6 milioane de oameni. Numărul de pensionari este aproape la fel de mare, aproximativ 5 milioane, iar pensia medie lunară este de 620 de lei.
Potrivit analizei făcută de Comisia Europeană, raportul cotizanţi - pensionari a scăzut de la 3,43 în 1990 la numai 0,79 în 2003. În plus, în 2007, doar 59% din populaţia României avea un loc de muncă, inferior mediei europene, de 65 la sută. Numărul pensionarilor a crescut şi pentru că mulţi au apelat la pensia anticipată, motiv pentru care vârsta medie de pensionare a scăzut.
Comisia Europeană a sugerat României să ia urgent măsuri pentru că altfel, fondul de pensii de stat riscă să se prăbuşească. Guvernul a găsit câteva soluţii. Prima se referă la creşterea vârstei de pensionare. Din 2014, bărbaţii ar putea ieşi la pensie la 65 de ani, iar femeile la 60 de ani. O altă măsură luată în calcul este mărirea stagiului minim de cotizare, de la 10 la 15 ani.