Sistemul medical românesc este perceput în UE ca unul corupt şi neperformant, avertizează comisarul european pentru Sănătate
Sistemul medical din România este corupt şi nu prea performant. Aşa îl văd europenii. O soluţie ar fi să plătim oficial o parte din analize sau consultaţii. Comisarul european pentru Sănătate, prezent în ţara noastră, a acordat pentru Realitatea TV un interviu în care a vorbit despre problemele din sănătate şi soluţiile ce trebuie adoptate.
"Am auzit că este un obicei să plăteşti doctorul. Ei bine, obiceiurile trebuie să se schimbe", a avertizat comisarul european pentru Sănătate, Andrula Vassilou.
Comisarul european propune şi două soluţii - prima ar fi atragerea de fonduri de la Uniunea Europeană care să fie direcţionate în sistemul sanitar, iar cea de-a doua - plata unei sume de bani, dar la vedere, atunci când mergem la medic. De altfel şi ministrul român al Sănătăţii a propus introducerea sistemului de co-plată.
"Dacă trebuie să plătească, trebuie să o facă oficial, nu printr-un plic
secret. Asta trebuie să se oprească. Corupţia din sistem trebuie să
înceteze", a mai spus Andrula Vassilou.
În condiţiile în care în uniunea Europeană sunt 56.000 de oameni pe listele de aşteptare pentru transplant, comisarul european a vorbit şi despre noi măsuri care ar putea să grăbească respectivele operaţii. Mai întâi crearea unei baze de date cu toţi cei care au nevoie de transplant. În momentul în care în ţările memebre ar apărea un posibil donator, operaţia ar putea avea loc. A doua măsură - un card prin care posesorul îşi dă acordul ca la deces, organele să îi poată fi transplantate.