Sindicaliştii din învăţământ continuă astăzi discuţiile cu Ministerul Educaţiei
Sindicaliştii din învăţământ au venit din nou la Ministerul Educaţiei în această dimineaţă, să continue discuţiile încheiate ieri cu o pace fragilă. Liderii de sindicate şi reprezentanţii ministerului vor negocia printre altele, problemele descentralizării examenului de titularizare şi cea a legii de salarizare unitară.
Sindicaliştii din educaţie continuă să-i acuze pe guvernanţi pentru criza din învăţământul românesc. Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu a declarat că profesorii sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste pentru a-şi atinge scopurile.
"Ceea ce s-a întâmplat e regretabil dar acest lucru s-a întâmplat exclusiv din cauza celor care ne guvernează (...) Dacă politicienii ar fi renunţat la micii şi berea de 1 mai am fi fost dispuşi să discutăm sâmbătă sau duminică. Eram dispuşi la negocierile de luni de zile (...) Cei cu care am vorbit sunt hotărâţi să continue protestele până la rezolvarea problemelor", a declarat Constantin Ciosu.
"Greva generală era ultima opţiune. Pe primul plan era boicotarea examenelor naţionale - tezele unice, bac şi admiterea în liceu. Dacă iresponsabilitatea politicienilor va continua, aceste măsuri nu sunt excluse", a precizat Marius Nistor, preşedinte executiv Spiru Haret.
Sindicaliştii ameninţaseră cu greva generală pentru toate zilele tezelor unice, respectiv 5, 13 şi 21 mai, însă după întâlnirea de luni cu Ministerul Educaţiei şi cu cel al Finanţelor, au renunţat la protestul de azi.
Profesorii sunt nemulţumiţi, deoarece salariile nu vor creşte, iar unii dintre ei şi-ar putea pierde locul de muncă. Asta după ce Guvernul a decis să taie peste 800 de milioane de lei din fondul de salarii al Ministerului Educaţiei.