Sindicaliştii din cercetare îi cer lui Marian Vanghelie să solicite demiterea Ecaterinei Andronescu
Sindicaliştii din cercetare îi cer primarului Marian Vanghelie să facă demersurile necesare pentru demiterea din funcţia de ministru al Educaţiei a Ecaterinei Andronescu, pentru care a garantat în campania electorală, şi au pichetat sediul PSD şi Primăria sectorului 5.
"Solicităm domnului Marian Vanghelie, în calitate de garant, să retragă
produsul (Ecaterina Andronescu), să-l înlocuiască cu unul care să
corespundă cerinţelor calitative cerute de domnia sa sau să ne
despăgubească pentru daunele produse", se arată în comunicatul trimis
de Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare (FSLCP).
Cercetătorii consideră că garanţia făcută de primarul sectorului 5 şi
nerespecatrea promisiunilor electorale privind acordarea a 1% din PIB
pentru cercetare şi trecerea domeniului cercetării în subordinea
guvernului sub conducerea unui ministru delegat intră în incidenţa
legii privind protecţia consumatorului.
"Nu putem accepta ca Mircea Geoană, preşedintele PSD şi al doilea om în stat, să afirme în campania electorală că este absolut necesară finanţarea cercetării ştiinţifice cu 1% din PIB şi domeniul să fie condus de un ministru delegat şi imediat ce a ajuns la guvernare să propună 0,19% din PIB şi domeniul să fie subordonat Ministerului Educaţiei. Declaraţiile menţionate au fost susţinute şi de Marian Vanghelie, în dubla sa calitate de preşedinte al PSD Bucureşti şi primar al Sectorului 5", se subliniază în comunicatul citat.
Din acest motiv, FSLCP a organizat un pichet la sediul PSD din
Băneasa şi unul la Primăria sectorului 5.
Această acţiune face parte dintr-o amplă serie de proteste organizate de FSLCP pentru creşterea fondurilor alocate cercetării, care reprezintă aprovimativ 0,25% din PIB, adică în jur de 1,7 miliarde de lei. Angajaţii din institutele de cercetare susţin că vor beneficia în acest an de doar 500 milioane lei din banii alocaţi Cercetării şi acuză Ministerul Educaţiei de "deturnare de fonduri", în condiţiile în care bugetele alocate universităţilor pentru cercetare au crescut de cinci ori faţă de 2008.