MENIU

Sindicaliştii au cerut neasumarea răspunderii şi \"negocieri serioase\" ca să renunţe la proteste

Foto: NewsIn

Sindicaliştii susţin că sunt hotărâţi să demareze protestele plănuite, indiferent de mersul negocierilor de sâmbătă cu guvernul pe Legea unitară a salarizării, iar singura situaţie în care s-ar răzgândi ar fi în cazul în care Executivul renunţă la asumarea răspunderii în 15 septembrie şi negociază.

"Mandatul nostru clar este ca această lege să nu fie asumată marţi şi Guvernul să treacă la negocieri serioase", a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, înaintea discuţiilor de sâmbătă cu reprezentanţii Guvernului.

Însă premierul şi unii miniştrii din Cabinet au repetat în utimele zile că Guvernul va merge marţi în Parlament pentru asumarea răspunderii pe Legea unitară a salarizării.

"Premierul Boc a spus că nu renunţă. Această atitudine ne-a făcut să ne unim şi să ne radicalizăm formele de protest. Calendarul rămâne bătut în cuie", a mai spus Cornea.

În forma actuală, Legea unitară "a aplatizat şi mai mult grila de salarizare, ducând la o dezbinare naţională, nicidecum la o abordare mai corectă şi mai transparentă", a mai spus sindicalistul.

În acelaşi timp, Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, a afirmat că indiferent dacă sindicaliştii obţin mai mult sau mai puţin în negcierile cu Executivul, mişcările sindicale trebuie duse la capăt, în condiţiile în care Guvernul s-a plasat în acest moment pe "o poziţie de forţă".

În plus, sindicaliştii din sănătate vor majorarea coeficienţilor din grila legii unitare cu cel puţin 1 punct, a precizat Petcu, indicând că raportul între diversele domenii de activitate s-a dezechilibrat din cauza presiunilor făcute de angajaţii din Justiţie.

Executivul a decis, săptămâna trecută, că îşi va angaja răspunderea pe Legea educaţiei naţionale, Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi pe Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cu Comisia Europeană şi FMI.

Mai multe articole despre:
guvern sindicate negocieri bugetari FSLI