Simina Tănăsescu, votată de Senat ca membru al CSM din partea societăţii civile
Senatorii au ales-o ca membru al CSM din partea societăţii civile pe Simina Tănăsescu, propusă de IPP, care a obţinut 63 de voturi, faţă de cele 41 de voturi ale contracandidatei sale directe, Corina Dumitrescu.
Votul s-a desfăşurat în două tururi, în cel de al doilea rămânând doar reprezentanta IPP Simina Tănăsescu şi rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantermir, Corina Dumitrescu.
Elena Simina Tănăsescu este profesor universitar, doctor în drept, şi a fost propusă de Institutul pentru Politici Publice.
Senatorii au întârziat preţ de câteva minute cu începerea procedurii de vot, pentru că nu au putut stabili dacă acesta va avea loc într-un singur tur, sau în două.
Deşi intervenţiile senatorilor erau pe procedură, comentariile lor au ajuns, la un moment dat, pe subiectul folosirii limbii române, atunci când senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat, referitor la interpretarea textului de regulament privind votul, că maghiarii vorbesc mai corect limba română decât românii, deoarece ei o învaţă la şcoală, şi nu acasă, unde românii ar fi expuşi la greşelile auzite în familie.
Afirmaţia lui Frunda a fost întărită de senatorul PNL Cristian Ţopescu. El le-a spus colegilor că, în urma unei monitorizări a greşelilor de exprimare în limba română făcute de senatori, pe care el susţine că a întreprins-o, a constatat că cele mai puţine greşeli le fac reprezentanţii UDMR.
Pentru postul vacant de reprezentant al societăţii civile din CSM, Comisia juridică a avizat favorabil opt candidaţi, printre ei Mircea Criste, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada 1998-2001, şi ambasador al României în Macedonia, şi Gavril Iosif Chiuzbaian, propus de Uniunea Juriştilor din România, fost ministru al Justiţiei în perioada 1994-1996.
Postul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societăţii civile este liber de mai bine de doi ani.