Silviu Purcărete a început filmările la noua sa peliculă
Au început filmările la filmul de lungmetraj Undeva la Palilula scris şi regizat de Silviu Purcărete, produs de către Libra Film.
Undeva la Palilula a câştigat în 2006 finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi face parte din portofoliul de proiecte al casei de producţie Libra Film finanţate prin programul MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat şi la nivel internaţional, câştigând în 2005 premiul „Balkan Fund” al Festivalului de Film de la Salonic şi a primit de asemenea o finanţare din partea Medienboard - Germania.
Filmările au început pe 14 octombrie, în Bucureşti, întregul decor al filmului fiind construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de 10000 mp din uzinele Republica. Undeva la Palilula devine astfel cel mai ambiţios şi costisitor proiect românesc de film din ultimii ani, din punct de vedere al decorurilor şi efectelor speciale. Scenografii au recreat atmosfera unui spital de provincie din anii 60 care are o curte interioară prin mijlocul căreia va trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou se vor amenaja şi alte decoruri cum ar fi un lac, o livadă, cimitir, toate acestea în mărime naturală.
Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe. Un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte nici un copil. Palilula e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare iar populaţia din oraş e izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri.
Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii sau Ioana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare Fateless, regia Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz) şi Mansfeld.
De asemenea, publicul îl va putea revedea într-un rol principal pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, rămas în memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nilă din filmul Moromeţii de Stere Gulea.
Marcel Iureş şi Marius Manole întregesc o distribuţie care numără peste 50 de actori, în majoritate provenind de la teatrele cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani: Sibiu, Craiova, Cluj, Iaşi
Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile în special la Teatrul Naţional din Craiova sau, recent, la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul Faust realizat la Teatrul din Sibiu a fost recent unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.
Alături de Silviu Purcărete se află colaboratorii săi deja constanţi, asociaţi succeselor teatrale de prestigiu din ultimii ani: scenografii Helmut Sturmer şi Dragoş Buhagiar, creatoarea costumelor Lia Manţoc şi compozitorul Vasile Şirli. Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, care a colaborat în ultimii ani cu regizorul Adrian Sitaru la filmele Valuri şi Pescuit sportiv. Producătorul executiv al filmului este Tudor Giurgiu.
Helmut Sturmer a semnat scenografia pentru filme de referinţă ale cinematografiei române, precum Duhul aurului, în regia lui Dan Piţa şi Mircea Veroiu, Dincolo de nisipuri, în regia lui Radu Gabrea, Tănase Scatiu, regia Dan Piţa sau Rătăcire, regia Alexandru Tatos. Este laureat al Premiului Criticii Ungare pentru cea mai bună scenografie şi cele mai bune costume (2006) şi Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie (2007).
Vasile Şirli a colaborat cu regizori precum Mircea Daneliuc (Glissando), Nicu Stan (Un echipaj pentru Singapore), Constantin Chelba (Astfel – Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania) sau Titus Muntean (Caravana cinematografică). În Franţa, începand cu 1990, este director muzical la Parcul Disneyland Paris.
Silviu Purcărete despre film: "Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni.
Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat."
Bugetul filmului este de aprox. 1.600.000 Euro. Filmul va fi distribuit pe ecranele din România în anul 2011 iar producătorii intenţionează să facă premiera mondială în 2010, în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia