Şi arta a ajuns să fie afectată de criză
Cei mai importanţi pictori români au ajuns victime ale crizei financiare. Tablouri care se vindeau cu zeci de mii de euro şi erau considerate investiţii foarte sigure, îşi găsesc tot mai greu cumpărători. Cel mai mare recul al pieţei de artă s-a simţit în preajma sărbătorilor de Paşti, atunci când vânzările de obicei explodau.
Investiţiile în opere de artă au scăzut semnificativ, mai ales în cazul marilor maeştri ai picturii româneşti: Tonitza, Pallady, Petraşcu, Luchian, Aman, Brauner, Ţuculescu, Ciucurencu sau chiar Nicolae Grigorescu. Cele mai multe dintre lucrările scoase la licitaţie în ultimele luni au fost fie cumpărate la preţurile de deschidere, fie au fost refuzate.
În topul operelor care nu s-au vândut este una dintre cele mai scumpe picturi licitate în România, "Cap de fetiţă cu broboadă albă", de Ion Andreescu, pictură estimată la 300.000 de euro. Nicolae Tonitza are doar un singur desen vândut în acest an. Au rămas fără oferte "Cap de copil", "Marionete", "Vas cu flori", picturi estimate între 20.000 şi 120.000 de euro.
Theo, un portret de Victor Brauner, autentificat la Paris, n-a primit nicio ofertă la 25.000 de euro. La fel, două picturi şi un pastel semnate Luchian, au rămas pe simeze. O acuarelă a lui Theodor Aman, "Portretul unui sugar", estimată la doar 2.500 de euro a rămas de asemenea fără ofertă.
Doar creaţiile lui Nicolae Grigorescu par să rămână constant în interesul colecţionarilor: anul acesta i s-au vândut patru picturi în ulei. Preţurile au fost foarte aproape de sumele de pornire – mai puţin de 30.000 euro. Cea mai recentă tranzacţie cu un Grigorescu este "Pahar cu flori", cumpărat cu 25.000 euro.