MENIU

Senatorii au votat ordonanţa prin care se acordă tichetele de vacanţă

Foto: scarboro.info

Plenul Senatului a votat miercuri, cu 58 de voturi pentru, 16 împotrivă şi cinci abţineri, ordonanţa de urgenţă prin care angajatorii care au avut profit pot acorda salariaţilor tichete de vacanţă.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat din Ministerul Turismului, Corneliu Popovici, le-a explicat senatorilor că neadoptarea acestei ordonanţe ar duce la o scădere cu 20% a industriei turismului în unele regiuni din România.

"În cazul în care nu va fi aprobată legea, noi estimăm o scădere cu 15-20% a circulaţiei turistice în judeţele în care economia depinde de acest sector şi aici putem enumera Constanţa şi este de aşteptat ca evaziunea fiscală să crească mai ales la nivelul pensiunilor turistice şi unităţilor hoteliere mici", a arătat Popovici. El a mai arătat că sistemul tichetelor de vacanţă este aplicat pe scară largă şi în ţări care reprezintă destinaţii turistice concurente pentru România: Franţa, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia sau Elveţia.

Senatorii PSD au anunţat că vor vota acest proiect, dar au cerut ministerului Turismului mai multă fermitate în a determina unităţile hoteliere să furnizeze servicii de calitate. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a spus că este de salutat iniţiativa ministerului de a încuraja românii să-şi petrească vacanţele în România şi să-şi cheltuiască banii în ţară.

"Ar trebui să ne asigurăm nu numai că românii rămân în ţară, ci şi să le asigurăm nişte condiţii", a spus ea, precizând că unele staţiuni precum Sinaia sau Mamaia sunt la fel de scumpe ca cele din Austria, Tenerife, sau chiar Cuba, în timp ce serviciile lasă de dorit. Senatorul de Contanţa Alexandru Mazăre a spus şi el că tichetele de vacanţă sunt benefice, dar că, fără asigurarea unor facilităţi fiscale precum cele din Bulgaria - TVA mai mic pentru serviciile turistice, neimpozitarea profitului reinvestit- turismul românesc nu va fi atractiv.

Singurii care s-au arătat împotriva acestei ordonanţe au fost liberalii. Varujan Vosganian a reproşat Guvernului că a luat această măsură fără o consultare cu mediul de afaceri şi fără studii de fezabilitate.

Tichetele de vacanţă au termen de valabilitate un an de la data emiterii, iar valorile nominale permise pentru tichetele de vacanţă sunt de 10, 20, 30, 40 şi 50 de lei. Contravaloarea tichetelor de vacanţă nu se ia în calcul la stabilirea venitului salarial.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dragoş Anastasiu, a declarat miercuri că este posibil ca tichetele de vacanţă să fie operaţionale în două săptămâni.

Mai multe articole despre:
salariaţi Senat tichete de vacanţă