MENIU

Senatorii au dezbătut problema numărului "666" din paşapoartele electronice

Foto: Realitatea.net

Plenul Senatului a decis miercuri, cu 72 de voturi "pentru", trei "împotrivă", retrimiterea la Comisia juridică a OUG privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, dar dezbaterea a generat discuţii aprinse despre paşapoartele biometrice.

Dezbaterile pe marginea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 207/2008pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimulliberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate au început prinintervenţia preşedintelui Comisiei de politică externă din Senat,social-democratul Titus Corlăţean. El a ridicat problema datelorbiometrice incluse în cip-ul paşaportului şi a cerut explicaţii despreposibilitatea ca "faimosul număr de înseriere care a stârnit emoţie" săpoată fi eliminat.

Alţi senatori au ridicat problema "puternicului" curent de opinie alunor reprezentanţi ai opiniei publice şi ai cultelor religioaseîmpotriva cifrei "666". "Pe o problemă atât de sensibilă secretarul destat ar trebui să fie mai bine pregătit", a precizat senatorul PNLEmilian Frâncu, văzând că reprezentantul Guvernului nu arenicio informaţie despre "cifra malefică". "Cred că ne grăbim foartemult cu adoptarea acestui act normativ", a completat el, susţinând că"apar probleme serioase" privind "acea cifră cu posibile efectemalefice".

Exasperat de intervenţiile colegilor săi, senatorul PNL Mircea Diaconua ţinut să-i informeze că a avut ani de zile numărul de telefon6663366. "Şi iată-mă: întreg, sănătos!", a adăugat el, vehement împotriva "ridicolului" luării în calcul a unor superstiţii înelaborarea proiectelor de lege. În schimb, a ridicat o altă problemă -"cine mai face încă o afacere bună cu statul?", sugerând că discuţiilear trebui să fie centrate pe găsirea unor eventualepersoane "interesate" de a prinde un bun contract cu statul pentruemiterea unor noi paşapoarte.

Punctul de vedere al lui Diaconu a fost salutat de senatorul PSD MironMitrea. "Povestea cu afacerile rămâne o întrebare...", a afirmat el,susţinând că nu a fost convins de dezbateri că proiectul trebuieadoptat, ci dimpotrivă, deoarece nu se justifică graba adoptăriiactului normativ.

Pe de altă parte, s-au ridicat şi discuţii mai aplicate asuprasubiectului. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a ridicat problemasecurităţii datelor stocate. El a exprimat temerea că în România nuexistă un sistem bine pus la punct de protejare a datelor biometricestocate pentru paşapoarte şi care pot intra în posesia unor reţeleinfracţionale şi, astfel, folosite împotriva cetăţenilor de bunăcredinţă. "Nu ştiu dacă la nivelul României suntem pregătiţi pentruprotejarea datelor", a subliniat senatorul UDMR.

Din partea MAI, s-au adus precizări senatorilor că paşaportul biometricinclude imaginea facială şi impresiunea digitală. Marica Moroşan, şefaDirecţiei de paşapoarte, a ţinut să sublinieze că nu crede înnumerologie şi, mai mult, nu există o informaţie privind apariţianumărului "666". "Nu mi-a spus nimeni că ar exista această cifră", acomentat ea, subliniind că există oricum alternativa paşaportuluisimplu. Moroşan a menţionat că introducerea noilor prevederi este ocerinţă a Uniunii Europene şi a afirmat că, printr-o reglementareeuropeană, datele biometrice ale persoanelor pot fi folosite numai înscopul în care au fost create. "Germania are tot două elementebiometrice", a adăugat ea.

În final, senatorul PNL Varujan Vosganian a atras atenţia că "oricesuperstiţie vine din lipsă de informare", ceea ce generează "teamă".
Mai multe articole despre:
parlament senatori paşapoarte biometrice 666